Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dionice Alibabe porasle nevjerojatnih 38%!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FXLider, svim čitateljima Dnevnik.hr-a koji žele isprobati trgovanje dionicama, poklanja 50€ za trgovanje dionicama Alibabe i drugih svjetskih kompanija.

Prijavite se i uzmite 50€ ovdje.

Alibaba, kineski gigant kada je u pitanju online prodaja, nedavno je održao inicijalnu javnu ponudu za 21.8 milijardi dolara čime je vrijednost kompanije procijenjena na 168 milijardi dolara. Prema određenim pokazateljima ovo je bila najveća inicijalna javna ponuda (IPO) kada su u pitanju kompanije za online trgovinu na globalnom nivou i najveća IPO u povijesti SAD-a. Ova kompanija je jedinstvena po kombinaciji veličine, rasta i profitabilnosti. Malo je kompanija koje se mogu sa njom usporediti. Samo Facebook možda donekle ima sličnu strukturu. Iako je tek u rujnu 2014. godine održana IPO na njujorškoj burzi (NYSE), planovi su započeli prije više od godinu dana. Međutim nije bilo moguće da se postigne dogovor koji bi bio u skladu sa pravnom regulativom u Hong Kongu. Nakon planova da se dionice lansiraju po cijeni od 68 dolara već prvi dan trgovanja zatvoren je sa cijenom od 93.89 dolara po dionici što je rast od 38.00%.

’Kao najpopularnija destinacija kada je u pitanju online kupovina, Alibaba je tokom prošle godine procesuirala transakcije u vrijednosti većoj od 248 milijardi dolara što je više nego što su uspijeli ostvariti eBay i Amazon zajedno. Na svoj način, Alibaba je primjer novog ekonomskog modela koji Kina pokušava da usvojiti. Zaposlenici kompanije očekuju da u narednih 15 godina Alibaba nadmaši po veličini Wal-Mart. Zapadni investitori vjeruju da je Alibaba način da strane investicije uđu u Kinu i ako cijena dionice nije niska. Prema njihovom mišljenju, ukoliko se održi dosadašnji profil margina i rast kompanije, cijena dionica će vjerojatno nastaviti rasti’ navode iz FXLider-a.

Najveći dio kompanije u vlasništvu je SoftBank (34%), zatim Yahoo-a (23%). Osnivač Jack Ma je vlasnik 8.9%, potpredsjednik kompanije Joseph Tsai 3.6% i 31% je u vlasništvu ostalih. Odluka da se izađe na NYSE donesena je da bi se omogućila alternativna klasa dioničke strukture koja bi izabranoj manjini dioničara omogućila dodatnu kontrolu nad upravnim odborom, što pravna regulativa u Hong Kongu ne dozvoljava.

’Svijet se sve više okreće virtualnom svijetu čemu u prilog dovoljno govori podatak da samo u Kini preko 660 milijuna korisnika Interneta prelazi na pametne telefone što otvara pravo bojno polje među Internet gigantima ove zemlje. Alibaba nastavlja svoju borbu za korisnike pametnih telefona ali sada će imati i nove rivale. Najveći rival Alibabe je Tencent sa 355 miliona korisnika i ova kompanija troši bukvalno milijarde dolara za investicije koje bi joj pomogle da ostane konkurenta’ kažu u FXLider-u.

I ako je IPO Alibabe najveća IPO u povijesti SAD-a, tržište online kupovine i dalje konstantno raste, naročito u Kini, tako da su i očekivanja kada je Alibaba u pitanju veoma visoka.


Konstantno prateći Europske standarde i propise uz poštovanje strogih Europski regulacija, FXLider, kao eksluzivni partner Fortrade Limited-a, autoriziranog i licenciranog od strane FCA u Ujedinjenom Kraljevstvu pod licencom broj 609970, je dobio passport za Hrvatsku.
Na osnovu ovog passport-a, Hanfa je i službeno uvrstila Fortrade u spisak brokera kojima je omogućeno neometano pružanje usluga u području tržišta kapitala na teritoriui Hrvatske i čije je poslovanje apsolutno u skladu s Hrvatskim i Europskim zakonima (pod rednim brojem 150 u dokumentu koji možete preuzeti sa web site Hanfe).
Pored toga, Hanfa je sa svoje web stranice uklonila upozorenje koje se odnosilo na FXLider, a koje je u prošlosti objavila.
Time je i Hanfa ukazala da je trgovanje preko FXLider-a 100% sigurno i legalno za sve građane Hrvatske uz svu moguću zaštitu regulatornog sustava.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene