Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor zabrinut sve manjim prihodima FINA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve manji prihodi Financijske agencije (FINA) iz godine u godinu zabrinuli su danas saborske zastupnike u raspravi o Izvješću o radu FINA-e u prošloj godini.


Ministar financija Ivan Šuker potvrdio je da FINA bilježi sve manje prihode, a razlog tomu vidi u razvoju financijskog tržišta te smanjenju poslova platnog prometa koje je tradicionalno radila FINA, a koje sve više preuzimaju poslovne banke.

Pročitajte i ovo Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili Saborski zastupnici Objavljena lista Socijaldemokrat je najaktivniji zastupnik, pogledajte koja trojica u Saboru ove godine nisu rekli ni riječ

- Zakonska i tržišna pozicija FINA-e u ovim poslovima u velikoj mjeri ovisi o bankama i u takvim okolnostima držimo da je uspjeh i u značajnom iznosu nadoknaditi smanjenje prihoda, rekao je Šuker.

FINA bilježi bitne pomake u drugim segmentima poslovanja, nudi nove proizvode i usluge kojima želi nadomjestiti smanjenje prihode od platnog prometa, dodao je Šuker.

U suradnji s Vladom pokrenula je projekt Hitro.hr, uvela dodatne usluge u elektroničkom poslovanju, pojačala prodaju komercijalnih usluga, te druge usluge, rekao je ministar.

Kao jedan od bitnih segmenata u budućem poslovanju FINA-e Šuker je naveo osnivanje gotovinskog centra kojim bi upravljala ta agencija, te u tom smislu očekuje uspješan završetak pregovora s poslovnim bankama.

Zlatko Kramarić (HSLS) drži kako činjenica da FINA u zadnje dvije godine bilježi "dramatično manje prihode" zvoni na uzbunu, jer je, kaže, evidentno da se tržište okreće vlastitim rješenjima i sve manje koristi FINA-ine usluge.

Damir Kajin (IDS) upozorava da neto dobiti FINA-e, nastavi li se i ove godine trend smanjenja prihoda, za dvije godine uopće neće biti, pa će država, kaže, morati financijski pokrivati i dubioze svoje financijske agencije.

Kajin se posebno založio za veću sigurnost FINA-inih poslovnica kako se više ne bi događale tragične pljačke kao ova prije nekoliko dana kada je pljačkaš u Đurđevcu ubio dvije osobe.

- Teško da se novčarske institucije mogu štititi samo zaštitarima. To može biti mjera, kako mi to radimo, za smanjenje nezaposlenosti, ali time nećemo odvratiti pljačkaše, poručio je.

Željko Pecek (HSS) je FINA-ino izvješće nazvao "stripom",
"prezentacijom ničega", rekavši da se njime pokušava prikriti
činjenica da FINA više ne ostvaruje ono što svi od nje očekuju.
- FINA je i dalje preskupa za poduzetnike jer stalno obračunava razne naknade, rekao je Pecek.

Nevenka Majdenić najavila je potporu HDZ-a Izvješću, istaknuvši da je FINA i prošle godine potvrdila da je vodeća tvrtka na području financijskog posredovanja, nezaobilazan čimbenik gospodarskog života, te vodeći partner državi na realizaciji projekata od nacionalne važnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene