Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUB upozorava

'S MMF-om ili bez njega iduća će vlada morati provesti dugoročni program štednje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Više nema vremena', upozorenje je Vladi od strane Hrvatske udruge banaka po pitanju fiskalne politike.

Iz HUB-a poručuju: hrvatska fiskalna pozicija nije održiva. 'I javni dug ulazi u kritičnu fazu. Zbog toga će sljedeća hrvatska vlada s MMF-om ili bez njega morati uvesti dugoročne mjere štednje', stoji u HUB-ovoj analizi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" Slika nije dostupna I dalje u reseciji MMF: Hrvatsko gospodarstvo očekuje još jedan PAD! Blagi oporavak tek od 2015.

Bankari tvrde da se samo tako može otkloniti opasnost izbijanja fiskalne i financijske krize za sve izgledniji novi vanjski šok. 'Mogućnost širenja krize na druge zemlje u Europi zbog odugovlačenja rješenja krize u Grčkoj više nije daleka opasnost. Eventualna nova eskalacija krize Hrvatsku bi zatekla nespremnu,
što znači da bi se fiskalni udar iz inozemstva vjerojatno prelio na kamatne stope', ističu iz HUB-a.

To objašnjavaju činjenicom da Hrvatska nema zaštitne mehanizme od negativnog međunardonog scenarija. Iz HUB-a poručuju da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, jer, dok je većina država Europske unije u 2010. smanjivala deficit Hrvatska ga je povećala.

Dodaju i kako će zajedno s jamstvima javni dug do kraja godine prijeći 60 posto BDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene