Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzgoj sigurniji od lova

Reuters o Pelješcu: Riblje farme će postati glavni izvor ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da je zbog restriktivnih ribolovnih kvota i osiromašenih resursa riblja industrija dosegla svoj maksimum u proizvodnji, kao glavni izvor morske hrane idućih 20 godina vide se riblje farme, poznate i kao akvakulture.

Jedna takva farma smještena je kilometar i pol od sela Drače na poluotoku Pelješcu. Posluje dobro i teži početku izvoza brancina i orade Europskoj uniji. Riba se uzgaja i četvrtastim i okruglim kavezima, a na godinu se uzgoji oko 120 tona ribe, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Duško Zmijanja, direktor farme, vjeruje da je sigurnije imati farmu nego baviti se ribolovom na otvorenom moru. 'Mislim da je ova proizvodnja zdravija jer svaka tri mjeseca odnesemo uzorak ribe u Veterinarski institut u Splitu,' rekao je Zmijanja.

Stručnjaci kažu da s rastom ljudske populacije raste i potražnja za ribom. EU, koja proizvodi 1.2 milijuna tona morske hrane, za zadovoljenje potražnje mora uvoziti dodatnih 65 posto.

Unatoč dugoj tradiciji ribolova i uzgoja kamenica Hrvatska zaostaje u tehnološkom razvoju za zemljama EU, kao što su Italija, Grčka i Španjolska. Akvakultura je grana gospodarstva koja se najbrže razvijala u zadnjih 20 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene