Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ove, ali i iduće godine

'Reforme se odgađaju zbog izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade, Ivan Šuker i guverner HNB-a Željko Rohatinski otputovali su u Washington gdje će sudjelovati na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a.

U dva dana će s čelnicima tih organizacija održati niz sastanaka o podršci koju Svjetska banka i MMF pružaju razvoju hrvatskog gospodarstva, ali i o trenutačnoj domaćoj makroekonomskoj situaciji koju je, podsjetimo, MMF jučer oštro kritizirao. Vladi su poručili da mora rezati socijalne beneficije, smanjivati vanjski dug i ustrajati u reformama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Šuker u Washingtonu 'Sporije smo ušli, pa sporije i izlazimo iz krize'

>> 'Projekcije proračuna su katastrofalne i ne vode nikuda'

Bez bolnih rezova Hrvatska tapka na mjestu. Šamar realnosti MMF je servirao Vladi pred sam Šukerov put u Washington. Rezovi znače smanjivanje socijalnih benficija iz proračuna kojima se osigurava predizborni mir. 'Ništa se ne događa, odgođene su reforme. Zadnja tri budžeta su određena prema potrošnji prema socijalnim skupinama, a ni jedna reforma nije provedena', uvjeren je makroekonomist Ante Babić.

Zato i kasnimo u oporavku. MMF upozorava da moramo srezati vanjski dug te da će nam tek onda bankari spustiti kamate, i građanima i Vladi. Hrvatsku se podsjeća da kasni sa privatizacijom i restrukturiranjem tvrtki. 'Ne trebamo MMF da nam to kaže. Svi smo svjesni koji su problemi i moramo raditi na tome', prokomentirao je predsjednik Ivo Josipović.

Reforme se samo najavljuju

No problem je što se na reformama ne radi ništa, samo se najavljuju. 'Mirovinska reforma je ubijena 2005.. Od reforma subvencija nema ništa, reforma brodogradilišta ništa, reforma HŽ-a ništa', dodao je Babić.

Istovremeno ulagači izbjegavaju Hrvatsku jer im je preskupa i nesigurna. Ipak kao dobru stvar MMF ističe skori ulazak Hrvatske u EU ali i činjenicu da je Vlada kroz program oporavka najavila provođenje potrebnih reformi. Moramo se gospodarski reformirati što prije jer na staklenim nogama domaća ekonomija nema šanse za europsku konkurentnost.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene