Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Što od Vlade u iduće 4 godine očekuju poljoprivrednici i poduzetnici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što na najavljene promjene, kažu gospodarstvenici, poljoprivrednici i poduzetnici?

Na Goranovu gospodarstvu vijesti iz Sabora dočekane su s odobravanjem. Posebno o smanjenju PDV-a na prehrambene proizvode iz domaće proizvodnje. 'Automatski ukoliko bi država spustila dio PDV-a na takve proizvode, takva proizvodnja bi se povećala i država bi uz nas dugoročno ustvari ubrala veće poreze, kad se to sve zbroji i potakli bi domaću proizvodnju da se ona počne razvijat u pravom smjeru', kaže Goran Gusak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Posljedično, koristi bi mogli imali potrošači kroz niže cijene.

A hoće li zaživjeti najavljeni moratorij na eksploataciju ugljikovodika na Jadranu posebno zanima ribare. Jedan od njih je i Neven koji bi bio još zadovoljniji da se proglasi isključivi gospodarski pojas, što također stoji u programu nove Vlade. 'Uvođenje gospodarskog pojasa je jedna velika svjetla točka za nas, mada, ako se nije uspjela u svih ovih godina ostvariti, ne znam koliko je realno to očekivati da bi se moglo provesti', kaže Neven Lorencin.

U svom programu Vlada je veliku pozornost posvetila poduzetnicima. Najavljuje im porezno rasterećenje kao i manje parafiskalnih nameta. 'Svu tu silu tih nameta, silu tih papira treba svest na jednu normalnu mjeru i naravno evo građevinsku dozvolu, imamo nekakva tri gradilišta na Pagu, ja sam ostao osupnut kad su napisali što mi sve trebamo ispravit, a u poslu smo skoro 20 godina', kaže poduzetnik Dragan Martinović.

Pomoć najavljuje i kandidat za ministra graditeljstva. 'Mogu najaviti da je prvo što ćemo počet radit, na objedinjavanju zemljišne knjige i katastra, što će urediti sustav, ubrzati investicije', kaže Lovro Kuščević.

Više investicija kroz novi Zakon Vlada obećava i u turističkom sektoru. Jedan od prvih poteza trebao bi biti smanjenje poreza s 13 na 5,5 posto.

A osim manjeg PDV-a idu, kažu, u aktivaciju državnog zemljišta koje nije potrebno državi.

A ako je vjerovati kandidatima za ministre, radit će i na boljoj iskoristivosti EU fondova.

Kako bi ostvarili zacrtane gospodarske pokazatelje, vladajući će, poručuju im iz Gospodarske komore i Udruge poslodavaca, morati i rezati i - efikasnije raditi. 'Da bi se sve provelo i da bi se zemlja dovela u red, ja bi rekao, morat će se raditi reforme a i određeni rezovi', kaže predsjednik HGK Luka Burilović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene