Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici prosvjeduju zbog Todorićevog preuzimanja Duvanskog kombinata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici Duvanskog kombinata iz Podgorice od danas su u generalnom su štrajku, a među njima su i zaposleni u više od stotinu maloprodajnih objekata diljem Crne Gore koji posluju u sklopu Duvankomerca, za koji je zainteresirana hrvatska tvrtka Agrokor.

Radnici zahtijevaju da oni, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, dobiju otpremnine od 24 prosječne zarade i 800 eura za svaku godinu radnog staža, te brzu privatizaciju Duvankomerca i ukupnog kombinata. Uprava je ponudila također 24 prosječne plaće, ali i 500 eura za svaku godinu radnog staža što su radnici odbili.

Pročitajte i ovo Zavod za javno zdravstvo Zadnji u nizu napada prosvjednika Nakon izgreda u Bjelovaru svi su u strahu: "Imala sam osjećaj da će me opaliti, nisam ni znala s koje strane" Slika nije dostupna Nisu cijepljeni S prosvjeda u COVID bolnicu: Nekoliko prosvjednika zaraženih koronom tražilo liječničku pomoć, jedan je na kisiku

Vođa štrajkaša Nebojša Stanković javno se obratio vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, koji je dao i najbolju ponudu za kupovinu Duvankomerca, zatraživši da izvrši pritisak na vodstvo Duvanskog kombinata da potpiše kolektivni ugovor i ispuni zahtjeve radnika. Stanković je izrazio zadovoljstvo što je Agrokor ponudio više od 6 milijuna eura za kupovinu Duvankomerca kao i Todorićevim obećanjem da u iduće tri godine neće biti tehnološkog viška te da zarade neće biti niže od 260 eura u tom poduzeću.

"Kada je gospodin Todorić izašao s, rekli bismo, zadovoljavajućom ponudom, zanima nas i ta nevidljiva barijera koja poslovodstvo i većinskog vlasnika sprječava u potpisivanju kolektivnog ugovora. Jer ako se kolektivni ugovor ne potpiše, bojimo se da se poslije tri godine ne dogodi nešto slično kao u drugim privatiziranim tvrtkama u Crnoj Gori", kazao je Stanković.

On je zamolio Todorića da potpiše takav ugovor sa sindikatom jer, kako kaže, u suprotnom kupovina neće biti valjana uz neposlušne i nezadovoljne radnike. Radnici su odbili pregovarati s predsjednikom Upravnog odbora Miodragom Vukovićem, visokim dužnosnikom vladajuće Demokratske partije socijalista, i zatražili da ih primi premijer Milo Đukanović.

Radnici tvrde da Duvanski kombinat u Podgorici, prema posljednjim procjenama, vrijedi oko 42 milijuna eura, a samo zemljište 18 milijuna eura.

Hrvatski Agrokor i srpska tvrtka Futura Plus, koju kontrolira Stanko Subotić Cane, jedini su podnijeli ponudu za kupnju maloprodajne mreže Duvankomerca u Crnoj Gori. Ivica Todorić dao je puno jaču ponudu za kupnju Duvankomerca ponudivši 6,5 milijuna eura za razliku od svog glavnog konkurenta, srbijanskog biznismena za kojim je zbog sumnjivih poslova izdana i Interpolova tjeralica, čija je tvrtka ponudila 2,1 milijun eura.

Vladina Komisija za privatizaciju i strana ulaganja trebala bi ovih dana donijeti konačnu odluku kome će pripasti Duvankomerc.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene