Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosječan Hrvat dužan je 63 tisuće kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati se najviše zadužuju kod poslovnih banaka i to u 96 % slučajeva radi podizanja kredita. 2005. godine prosječna zaduženost po zaposlenom Hrvatu bila je 58 tisuća kuna, dok je već polovicom prošle godine ona narasla na 63 tisuće kuna.

Stanovništvo naše zemlje najviše se zadužuje kod poslovnih banaka, i to u 96 posto slučajeva, radi podizanja kredita, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Razmjena kuna i kovanica - 6 Dnevnik Nove TV pita Nedostaje li vam kuna? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Krediti i minusi Trećina plaće odlazi na hranu, najveći dug otpada na kredit i minus na računu

Rezultat takvih podataka o zaduženju jest i plasman sve jeftinijih kredita na hrvatskom bankarskom tržištu. Zbog toga je i ukupna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj nastavila rasti - procijenjena zaduženost stanovništva u odnosu na BDP povećana je s 35,9 posto na kraju 2005. na 38 posto koncem lipnja 2006, podaci su Makrobonitetne analize Hrvatske narodne banke.

Prema zadnjim podacima HNB-a, ukupni krediti stanovništva kod banaka na kraju prosinca prošle godine iznosili su 95,7 milijardi kuna, pa proizlazi da bi na svakog zaposlenog Hrvata u prosjeku 'otpalo' 67 tisuća kuna kredita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene