Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formula za spas

Pronađena formula za spas boškarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gurmanske stolove iz Istre stiže još jedna prava delikatesa. Nakon što su maslinovo ulje, pršut, tartuf i vina već osvojili mnoga nepca, kao novost nudi se vrhunsko meso i proizvodi od autohtonog istarskog goveda, boškarina.

Stručnjaci i uzgajivači nadaju se da su pronašli formulu za spas boškarina kojem prijeti izumiranje. 

Pročitajte i ovo Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Nekad je u Istri bilo 60 tisuća grla istarskog goveda, no danas ih je na pašnjacima tek nešto više od 300. Ponos i prijatelj istarskog seljaka služio je kao radno govedo, no s dolaskom traktora počelo je nestajati. Simbol Istre sve više postaje specijalitet. 

Istarsko govedo jedino je autohtono hrvatsko. Uzgaja se na ispaši, a njegovo je meso osobito bogato mineralima i vitaminima. No da bi bilo spremno za pripremu dozrijeva u kontroliranim uvjetima.

Polutrajna i trajna salama od boškarina za predjelo, ramstek s prilogom kuhanog špinata zapečenog s krumpirom kao glavno jelo, ukrašeno rokulom izvrsno pašu uz crvena vina. 

Računica je jednostavna, svi se nadaju da će istarskog goveda biti se više na pašnjacima, plemenita je to i vrijedna životinja bez koje Istra ne bi bila ista. 

Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene