Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glina kao biznis

Probudio se i shvatio čime se želi baviti ostatak života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Probudio sam se jedno jutro i rekao ženi, ja ću se baviti keramikom!', ispričao je keramičar Igor Romić.

Igor Romić do tog jutra nikada prije nije bio u doticaju s keramikom niti načinom njezine izrade. Prve proizvode napravio je na kuhinjskom stolu u svom stanu. U međuvremenu je krenuo na tečajeve izrade keramike, no prava saznanja o ovom pomalo zapostavljenom obrtu stekao je zapravo sam. Iz nečega što je trebao biti hobi, stvorio je posao, za kojega kaže, da je bez obzira na mnoge poteškoće, ipak isplativ.

Pročitajte i ovo Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 uvedene promjene od 1. rujna Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati Povratak obrta unutar zidina Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) Dopuna ponude unutar zidina Obrtnike zamijenili ugostitelji: Hoće li se tradicionalni zanati vratiti u staru jezgru Dubrovnika?

'Morate znati da je moje radno vrijeme 12-13 sati dnevno, uključujući subote, vrlo često i nedjelje. Hm, pa vrlo često i badnje večer završim tu. Ja uvijek kažem da je to više gušt nego biznis iako od toga živim', kaže Igor. U radionici ih je zaposleno dvoje, a u vrijeme sezone zapošljavaju se dodatni radnici. Najveći dio proizvoda izrađuje ručno i po narudžbi. Od ideje do finalnog proizvoda ponekad zna proći i do 2 mjeseca. Proizvode koje radi za prehrambenu namjenu, prije prodaje idu na analizu u Zavod za javno zdravstvo. Najvažniji klijenti su mu suvenirnice iz priobalja, uljare te velike tvrtke, kojima izrađuje poslovne poklone.

Najveći trošak su specijalizirane peći

'Cijena ovisi najviše o udjelu ručnog rada. sirovine nisu toliko skupe, međutim ručni rad, svaki proizvod prođe 12 puta kroz ruke i svaki put se nešto na njemu napravi', objašnjava Igor.  A sad malo računice. Da bi pokrenuli ovakav obrt potrebno vam je oko 20 tisuća kuna. No ako želite razviti posao, budite spremni izdvojiti najmanje 200 tisuća kuna. Najveći trošak odlazi na specijalizirane peći koje stoje između 30 i 50 tisuća kuna. Sve je uglavnom platio sam, jer poticaji koje je dobio od lokalne zajednice nisu bili dovoljni da pokrpaju ni trećinu investicije.

'Moj osobni stav je da sa 10 000 kuna ili ispod tog iznosa, onaj koji ne radi neće ni proraditi, a onaj koji radi….to mu baš nije neki poticaj za proizvodnju', tvrdi Igor. Recesija nije zaobišla ni ovog obrtnika, koji se krajem listopada prošle godine suočio s masovnim otkazivanjem narudžbi i već dogovorenih poslova. Iako je riječ o poslu od nekoliko stotina tisuća kuna, gubitak ipak nije bio veliki. Ono što mu zadaje jače glavobolje je nelojalna konkurencija, odnosno priljev jeftinih proizvoda iz Kine, zbog kojih je prisiljen spuštati cijenu svojih proizvoda.

'Jedna državna firma, koja živi od poreza kojeg ja plaćam, mene ucjenjuje da spustim cijenu na neku kinesku razinu, iako bih ja tu trebao biti nekakva osnova poduzetništva. Čovjek očekuje da ga država malo podupre', zaključuje Igor. Iako je strateške proizvode zaštito, Romić se susretao s krađom dizajna. Na sud kaže nije htio ići, jer to bi mu ionako bilo bacanje novca u vjetar. U 2010. godini, za koju mnogi tvrde da će biti teža nego prošla, ovaj se obrtnik želi okrenuti izvozu. Cilja na zapadno europska tržišta, a u pripremi ima i neke nove ideje. No o tome će, kaže, nekom drugom prilikom.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem  terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene