Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveni model plaćanja potpora

Prilagodba i novi zakoni trebali bi spriječiti 'šokove' pri ulasku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o potporama u poljoprivredi, koji je u izradi, važan je dio prilagodbe našeg sustava poljoprivrednih potpora sustavu Europske unije, a trebao bi omogućiti snažniji i konkurentniji poljoprivredni sektor, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić.

Ministar Pankretić je na početku 44. hrvatskoga i 4. međunarodnog simpozija agronoma u Opatiji izlagao o temi 'Prilagodba hrvatskog sustava poljoprivrednih potpora sustavu potpora EU'. Na simpoziju, koji se održava do 20. veljače, sudjeluje nekoliko stotina znanstvenika i stručnjaka iz 24 države, a razmatrat će znanstvena i stručna postignuća u poljoprivrednoj proizvodnji i predstaviti 350 radova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna Ministar posjetio ugrožena područja Pankretić: Štete ćemo još dugo zbrajati

Ministar Pankretić je rekao da bi prilagodba i novi zakon trebali spriječiti 'šokove' pri ulasku u EU, dodajući da se zasad od Hrvatske ne očekuje da se posve uskladi sa zajedničkom poljoprivrednom politikom, ali očekuje se da u vezi s potporama 'ide u tom smjeru'. Naveo je da se u EU primjenjuje jedinstveni model plaćanja potpora, a u Hrvatskoj je više od 100 modela poticaja u poljoprivredi.

Prilagodbom bi se trebala promijeniti struktura plaćanja tako da se poveća udjel sredstava za ruralni razvoj, rekao je ministar, ističući da će izravna plaćanja u poljoprivredi ostati, ali mijenjat će se njihova struktura. Za izravna plaćanja nakon ulaska u EU primjenjivao bi se model potpora koji bi ovisio o površini korištenog zemljišta. Uvjet za dobivanje poticaja više ne bi bila, primjerice, količina proizvodnje, nego poštovanje ekoloških i drugih propisa. 

Rast potpore u biljnoj proizvodnji

Najvažniji elementi predloženoga modela izravnog plaćanja su pojednostavljenje sustava izravnog plaćanja uz smanjenje broja poticaja, postupnost prilagodbe od 2009. do 2011., ravnomjernija raspodjela među korisnicima i veća financijska disciplina. Ministar je naglasio da će novi sustav omogućiti ravnomjerniju raspodjelu potpora među velikim, srednjim i malim poljoprivrednim proizvođačima.

Od prilagdbe se očekuje rast izravne potpore u biljnoj proizvodnji i preusmjeravanje potpora u stočarstvu, primjerice povećanje poticaja za pašnjake i po grlu za krave, smanjenje poticaja po litri mlijeka, uz uvođenje kompenzacijskih plaćanja u mljekarstvu, i smanjenje poticaja u svinjogojstvu. Da bi predložene promjene imale pun i pozitivan učinak, potrebno je da ih prihvate i poljoprivrednici i šira javnost, rekao je ministar Pankretić, dodajući da je radi toga i osnovano Povjerenstvo za izradu novog zakona o poljoprivrednim potporama u čijem radu sudjeluju mnogi stručnjaci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene