Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivni rezultati

Prihodi od turizma u prvih 9 mjeseci 2012. skočili za 3,9 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od turizma se u prvih devet mjeseci prošle godine uprihodovalo 6,27 milijardi eura, što je skok od 3,9 posto. U Ministarstvu turizma kažu da je i u posljednja tri mjeseca 2012. godine rezultat bolji od 2011.

Prema podacima HNB-a, prihodi od turizma u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosili su 6,27 milijardi eura. što je 3,9 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine. Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 18,9 posto, što je 1 posto više nego godinu prije, podaci su Državnog zavoda za statistiku kojima se u priopćenju pohvalilo Ministarstvo turizma.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

>> Sagradite li bazen država će vam dati 50.000 kuna!

'Dobri su rezultati zabilježeni i u trećem tromjesečju 2012. godine, kada su prihodi od turizma iznosili 4,3 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. U navedenom je razdoblju udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u iznosio 35,8 posto, što je 1,1 posto više nego godinu prije', napominje Ministarstvo u priopćenju.

'Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravovremeno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog turističkog sektora, a kada se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati', stoji dalje u priopćenju.

U Ministarstvu kažu da će i 2013. godina biti izazovna, ali i još zahtjevnija od 2012. 'U nju smo ušli s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što sigurno neće proći nezapaženo u svijetu. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti', rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene