Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako tvrde u udrugama

Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je jedna presuda, koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate bankovnog kredita, navodno postala pravomoćna što bi značilo da će tamošnje banke morati obeštetiti svoje klijente. Čeka li isti scenarij i Hrvatsku?

Srbijanska udruga bankarskih klijenata Efektiva prije nekoliko je dana objavila da je neslužbeno doznala kako je jedna od prvostupanjskih presuda, koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate kredita, potvrđena na drugostupanjskom sudu, čime je, tvrdi Efektiva, postala pravomoćna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača Slika nije dostupna Ustupak bankarima Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru'

'Ovo je novi udarac bankama protiv kojih smo do ovog trenutka podnijeli oko 300 tužbi po istoj osnovi. Također, ova presuda Višeg suda potvrđuje naš stav da ne treba prihvaćati najnovije anekse kojima banke žele izbjeći plaćanje zatezne kamate na iznose koje su naplatile povećavanjem kamate, već da sudskim putem treba potraživati naknadu štete, iz nekoliko razloga koje smo ranije navodili', tvrde u Efektivi.

>> SIMULACIJA: Novi zakon, NOVE KAMATE na kredite

Službene potvrde da je ovakva presuda uistinu donesena zasad nema.

Unatoč tome, u Efektivi su uvjereni da će banke u Srbiji ostati 'kraće' za najmanje 50 milijuna eura, koliko će navodno morati vratiti građanima. 'Otvara se put i za naknadu štete u onim slučajevima gdje su banke raskidale ugovore o kreditu zbog neplaćenih nekoliko rata i prodavale založene nekretnine', navodi Efektiva.

Udruga Franak uvjerena u isti scenarij

Udruga Franak, koja zastupa interese hrvatskih građana koji su u bankama uzimali kredite u švicarskim francima, u priopćenju tvrdi da bi se sličan scenarij uskoro mogao dogoditi i u Hrvatskoj.

'Podsjećamo da su hrvatski zakoni koji reguliraju obvezne odnose gotovo identični srbijanskim zakonima te da je nepravomoćna presuda u kolektivnom procesu protiv 8 banaka u Republici Hrvatskoj u dijelu koji se tiče ništetnosti povećanja kamata zasnovana na potpuno jednakim načelima i zakonskim okvirima kao i u Republici Srbiji', navode u Franku.

'Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka, postoji sve veći broj podignutih privatnih tužbi, ali još niti jedna presuda', dodaje se u priopćenju.

U Franku su uvjereni da će uskoro svi oštećeni dužnici biti obeštećeni, a da je prvi korak na tom putu Zakon o potrošačkom kreditiranju.

'Vjerujemo da će ministar Linić i Vlada RH ostati dosljedni i biti dovoljno hrabri da učine ono što je Republika Srbija učinila još 2011. godine te da će Hrvatski sabor usvojiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se banke obvezuju da odrede promjenjive i fiksne parametre u kreditima na temelju početnih uvjeta kreditiranja. To je minimum koji vlast treba učiniti za vladavinu prava i za pravdu', kaže Franak.

'Ne smije se pritom izlaziti ususret bankama i raditi određene kompromise radi toga što će banke izgubiti dio profita. Onaj koji posluje nezakonito, mora biti sankcioniran, mora vratiti nezakonito stečeno i to s kamatama te upravo iz tog razloga nije dopustiv bilo kakav oblik kompromisa s bankama samo zbog toga što bi mogle izgubiti dio planiranog profita u budućnosti', stoji još u priopćenju udruge Franak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene