Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Povoljniji leasing: Bez PDV-a na kamate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu sve financijske vijesti tako loše.

Dogodile su se promjene na bolje kod korištenja leasinga. Tko je ove godine uzeo leasing proći će povoljnije zbog izmjene zakona o PDV-u. Od prvoga siječnja kod financijskog leasinga ne plaća se PDV od 23 posto na kamatu, zbog čega je leasing postao financijski isplativiji od kredita u banci.

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv"

‘Uzmimo vozilo od oko 70 tisuća kuna, rok financiranja na pet godina, financijski leasing s nekim standardnim učešćem od 20-ak posto, mjesečna rata bila bi jeftinija za nekih stotinjak kuna', rekao je Krešimir Steinbauer, predsjednik Uprave Sogelease.

Marina Braim u potrazi je za autom, gotovine nema pa ozbiljno razmišlja o leasingu. 'Nema više PDV-a na kamate, mogao bi biti isplativiji nego kredit', rekla je Braim. Financijski leasing isplativiji je nego prije zbog izmjene zakona o PDV-u. Od ove godine ne plaća se 23 posto PDV-a na kamatu, što smanjuje mjesečnu ratu, ovisno o iznosu. 'Možemo reći da je leasing i prije bio konkurentan, a sad je još konkurentniji zbog tog smanjenja fiskalnog opterećenja', rekao je Steinbauer.

'Ono što je još bitno za korisnika i u većini slučajeva za pravne osobe koji su u sustavu PDV-a, oni taj PDV na objekt leasinga ili predmet leasinga mogu povratiti već prilikom isporuke odnosno aktivacije ugovora', dodaje Steinbauer. One slabije strane leasinga i dalje ostaju, auto ili kuća sve do otplate glase na leasing kuću, a obvezno je i kasko-osiguranje. Kamata je doduše manja, ali s PDV-om ili bez za većinu građana i dalje vrtoglavo visoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene