Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje za brodogradilišta

Potpuni obrat politike poticaja, daleko više novca malim i srednjim poduzetnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika državnih potpora doživjela je potpuni zaokret. Umjesto brodogradnje i teške industrije, ovogodišnji će poticaji u najvećem dijelu otići malim i srednjim poduzetnicima. Vlada time želi dati novi poticaj gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta.

Poticaji će prije svega za male i srednje poduzetnike značiti više novca. Ove je godine u programu poticanja planirano oko 730 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko veći iznos nego protekle godine. Iz drugih ministarstava moglo bi još doći oko 500 milijuna kuna, pa će ukupan iznos premašiti milijardu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strategija do 2020. Marasov plan: Za razvoj poduzetništva iz EU povući dvije milijarde eura Slika nije dostupna Novi sustav Obrtnici i mali poduzetnici odsad lakše do bespovratnih poticaja

Iz Vlade poručuju da ovim potezom slijede trendove Europske unije. Veliki optimizam polaže se upravo na male i srednje poduzetnike, ali ne bilo kakve. Kriteriji su strogi, poslovanje svakako mora biti pozitivno, ali i perspektivno, što znači da moraju imati dobre izglede za opstanak na tržištu, zapošljavanje nove radne snage i priliku za povećanje izvoza.

>> Turski veleposlanik: Investicije su kao voda, idu tamo gdje je lakše

U tvornici plastičnih cijevi koju smo posjetili radi se punom parom. Uz nove državne poticaje moglo bi biti još bolje. 'Naravno da ćemo se javiti, da ćemo ići s novim proizvodima, to automatski znači naše bolje postojanje na tržištu', kaže direktor tvorničkog pogona Josip Dičak.

A to i jest cilj Vlade, pa su tako s prijedlogom ovogodišnjih poticaja stigle i novosti. 'Prvi puta nakon hrvatske samostalnosti, potpore koje se daju za male i srednje poduzetnike prelaze iznos danih za brodogradnju i to je ono što Hrvatska polako napušta, a to su one vertikalne potpore za pojedine industrije koje moramo restrukturirati', pojašnjava ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Zato više novca ide gospodarskim granama koje su pokazale veću perspektivu i sigurnija radna mjesta. 'U ovoj tvornici sam šest godina, plaća je redovita', kaže djelatnik tvornice Ivica. 'Zadovoljni smo radnim mjestom, proizvodi se', dodaje njegov kolega Miljenko.

Zadovoljan je i ministar Maras. Nove mjere, obećava, bit će korisnije i učinkovitije. 'Odlučili smo imati osobni, ja bih rekao, pristup i evaluaciju, svakom projektu vidjeti koliko je to važno za Hrvatsku, za određeni kraj', kaže ministar Maras.

U ovoj tvornici u Drnišu znaju to jako dobro. 'Nekoliko projekata nam je u glavi, čak bih rekao da su i krenuli, da smo neke projekte izgubili tako što nismo imali sredstva', kaže direktor tehničkog postrojenja Josip Dičak.

Takvo što više se ne bi trebalo događati. Baš kao ni niz padova u gospodarstvu. Godina 2013. mora osigurati po prvi puta nakon pet godina rast BDP-a i izlazak Hrvatske iz recesije', kaže Maras.

Da bi se ostvarili, planove moraju pratiti realna ostvarenja. A prema trendovima, čini se, mali i srednji poduzetnici nova su hrvatska uzdanica.

Prema obećanjima ministra Marasa, poduzetnici će do potpora moći doći lakše nego ikad. Dokumentaciju će podnositi u manjem obujmu, a bit će uklonjene i administrativne prepreke. Ministarstvo očekuje velik interes poduzetnika, pogotovo ovakvih poput vlasnika tvornice koju smo posjetili u Drnišu, a to su oni koji će, zahvaljujući državnom novcu, bez prevelikog rizika moći povećati proizvodnju.

Prijave počinju početkom veljače, a tijekom godine bit će jasno hoće li ove mjere dati pozitivan pomak lošem stanju u hrvatskom gospodarstvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene