Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan sporazum o prodaji dionica Petrokemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kutinskoj Petrokemiji danas je potpisan Sporazumom o prodaji dionica te tvrtke po posebnim pogodnostima njezinim sadašnjim i bivšim radnicima te umirovljenicima.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Ivo Sanader, u ime Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus, u ime Sindikata DEMOS - HUS kutinske Petrokemije Ivica Lončarević te u ime Udruge hrvatskih branitelja kutinske Petrokemije Dragutin Vajnaht.

Pročitajte i ovo Sindikati u Petrokemiji - 9 Preuzimanje kutinske tvornice Oglasio se turski investitor o problemima u Petrokemiji: "Da smo imali loše namjere, ne bismo se toliko trudili" Sindikati u Petrokemiji - 14 "igra priopćenjima" Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

Prema odredbama Sporazuma, sadašnji i bivši radnici i umirovljenici po povoljnijim će uvjetima moći kupiti 416.248 dionica, ili 12,45 posto dionica Petrokemije, iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Dionica će se radnicima prodavati po 114 kuna, na što će se obračunavati 20 posto osnovnog popusta te dodatni popust od po jedan posto za svaku godinu radnog staža. Ista cijena bila je određena u kuponskoj privatizaciji.

Premijer Sanader izjavio je da potpisivanje Sporazuma označava novo razdoblje radničkog dioničarstva u Petrokemiji, Kutini i u Hrvatskoj jer se njime " radničkom dioničarstvu daju konkretni obrisi". Istaknuo je da današnje potpisivanje nema veze s prosvjedom sindikata u Zagrebu, što je legitimno pravo sindikata, te da je Vlada spremna na socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima.

Najavio je donošenje zakona o minimalnoj plaći, jačanje borbe protiv sive ekonomije i širenje radničkog dioničarstva.

Zamoljen da komentira ocjene predsjednika Mesića iz njegova intervjua po kojima je hrvatsko gospodarstvo u zabrinjavajućem stanju, rekao je kako nije pročitao taj intervju, ali ni on nije zadovoljan stanjem gospodarstva, posebice glede izvoza. Dodao je da statistike ipak upućuju na pozitivna gospodarska kretanja te da će članstvo Hrvatske u NATO-savezu i EU povećati šanse za gospodarski razvoj.

Sindikalist Željko Klaus zahvalio je članovima Vlade na angažmanu kad je riječ o potpisanom Sporazumu te je ocijenio iznimno važnim to što će Petrokemija ostati u većinskome državnom vlasništvu.

Kako je rekao, potpisivanje sporazuma tražio je i od koalicijske Vlade pokojnog Ivice Račana, ali u tome nije uspio. Ocijenio je da bi bez dokapitalizacije, koju je provela Vlada, Petrokemija vjerojatno bila u stečaju.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je da bi Sporazum trebao biti proveden u roku od 60 dana.

Danas potpisanim Sporazumom ispunjavaju se odredbe Sporazuma o načinu privatizacije kutinske Petrokemije, koji su u ljeto 1998. potpisali Vlada, Hrvatski fond za privatizaciju i Uprava Petrokemije sa sindikatima i udrugama branitelja Petrokemije. Tada je određeno da će jedan od načina privatizacije tvrtke biti prodaja dionica radnicima, bivšim radnicima i umirovljenicima.

Pravo na kupnju dionica imat će sadašnji i bivši radnici te umirovljenici Petrokemije, svih njezinih pravnih prednika i društava u stopostotnome vlasništvu Petrokemije koji u provedenom postupku prodaje nisu kupili Inine dionice.

Temelj za ostvarivanje prava kupnje Petrokemijinih dionica po posebnim uvjetima bit će isključivo radni staž proveden u Petrokemiji, svim njezinim prednicima i društvima u njezinu stopostotnom vlasništvu.

Radnici s manje od godinu dana staža u Petrokemiji moći će kupiti najviše 30 dionica, a Sporazumom je utvrđen i "lock up", to jest razdoblje u kojemu radnici neće moći prodavati dionice.

Ono je najkraće za radnike s 40 i više godina radnog staža i za njih traje mjesec dana. Najduže "lock up" razdoblje, od godinu dana, jest za radnike s manje od 10 godina radnog staža.

Procjenjuje se da bi zanimanje za kupnju Petrokemijinih dionica moglo iskazati oko 8000 njezinih radnika, sadašnjih i bivših, te umirovljenika.

Petrokemija je prošle - 2007. godine ostvarila neto dobit od 77,77 milijuna kuna, a pretprošle je imala gubitak od 84,4 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene