443239
443239
443239
443239
443239

Poruka HNB-a: Nastavlja se gospodarski oporavak

  • , 13.07.2016., 16:16
  • Autor:
  • komentara

Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. godini nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, stoji u priopćenju HNB-a.

 
 
 
 
Hrvatska narodna banka (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Hrvatska narodna banka (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Nakon održane sjednice Savjeta HNB-a, Hrvatska narodna banka oglasila se priopćenjem u kojem su poručili da se gospodarski oporavak nastavlja.

Priopćenje HNB-a prenosimo u cijelosti:

'Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Projekciju monetarne politike za razdoblje do 2019. godine, te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U raspravi o gospodarskim kretanjima Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. godini nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, uz očekivanu godišnju stopu realnog rasta BDP-a od 2,3%. Najveći doprinos gospodarskom rastu i ove bi godine mogla dati inozemna potražnja, no očekuje se i porast svih elemenata domaće potražnje. Pritom bi rast osobne potrošnje mogao biti veći nego prošle godine, zahvaljujući bržem rastu zaposlenosti i realnih bruto p2,3 postolaća. Pozitivna kretanja trebala bi se nastaviti i u 2017. kada bi očekivani rast realnog BDP-a mogao ubrzati na 2,5%. Oporavak gospodarstva događa se u uvjetima još uvijek prisutnog pada indeksa potrošačkih cijena koji bi u 2016., zbog pada cijena energenata, mogao iznositi –0,9%, dok se u 2017. očekuje porast cijena od 1,2%. Višak tekućeg i kapitalnog računa platne bilance bi se mogao smanjiti. Nastavljaju se i povoljna fiskalna kretanja. Uz održavanje stabilnosti tečaja, HNB će i dalje voditi ekspanzivnu monetarnu politiku koja je dodatno osnažena strukturnim repo operacijama. Takva orijentacija pridonosi povoljnim uvjetima financiranja za sve domaće sektore, a prati je i blagi oporavak domaćeg kreditiranja.

Izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima
blago je smanjena zbog oporavka i ubrzanja gospodarske aktivnosti te očekivanog nastavka procesa fiskalne prilagodbe. Nadalje, kratkoročna kretanja upućuju na smanjenje ranjivosti privatnog nefinancijskog sektora te zadržavanje povoljnih uvjeta financiranja na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima. Unatoč tome, strukturne ranjivosti u vidu relativno visokog javnog i inozemnog duga i dalje ostaju značajna prijetnja za financijsku stabilnost, posebno u slučaju znatnijeg rasta kamatnih stopa, odnosno nesklonosti prema riziku na međunarodnom tržištu.

Također, Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. Novi član uprave Banke Kovanica d.d. Varaždin postaje Ivan Mužić. Član uprave Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka i nadalje će biti Borislav Centner, a novi član uprave banke Vaba d.d. Varaždin postat će Petar Rajković.

Savjet Hrvatske narodne banke izdao je i odobrenje za pripajanje BKS Bank d.d., Rijeka kreditnoj instituciji BKS Bank AG, Klagenfurt, Republika Austrija, što će biti prvo prekogranično pripajanje hrvatske banke stranom vlasniku.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se