Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast od 2,3 posto

Poruka HNB-a: Nastavlja se gospodarski oporavak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. godini nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, stoji u priopćenju HNB-a.

Nakon održane sjednice Savjeta HNB-a, Hrvatska narodna banka oglasila se priopćenjem u kojem su poručili da se gospodarski oporavak nastavlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Priopćenje HNB-a prenosimo u cijelosti:

'Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Projekciju monetarne politike za razdoblje do 2019. godine, te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

U raspravi o gospodarskim kretanjima Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. godini nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, uz očekivanu godišnju stopu realnog rasta BDP-a od 2,3%. Najveći doprinos gospodarskom rastu i ove bi godine mogla dati inozemna potražnja, no očekuje se i porast svih elemenata domaće potražnje. Pritom bi rast osobne potrošnje mogao biti veći nego prošle godine, zahvaljujući bržem rastu zaposlenosti i realnih bruto p2,3 postolaća. Pozitivna kretanja trebala bi se nastaviti i u 2017. kada bi očekivani rast realnog BDP-a mogao ubrzati na 2,5%. Oporavak gospodarstva događa se u uvjetima još uvijek prisutnog pada indeksa potrošačkih cijena koji bi u 2016., zbog pada cijena energenata, mogao iznositi –0,9%, dok se u 2017. očekuje porast cijena od 1,2%. Višak tekućeg i kapitalnog računa platne bilance bi se mogao smanjiti. Nastavljaju se i povoljna fiskalna kretanja. Uz održavanje stabilnosti tečaja, HNB će i dalje voditi ekspanzivnu monetarnu politiku koja je dodatno osnažena strukturnim repo operacijama. Takva orijentacija pridonosi povoljnim uvjetima financiranja za sve domaće sektore, a prati je i blagi oporavak domaćeg kreditiranja.

Izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima
blago je smanjena zbog oporavka i ubrzanja gospodarske aktivnosti te očekivanog nastavka procesa fiskalne prilagodbe. Nadalje, kratkoročna kretanja upućuju na smanjenje ranjivosti privatnog nefinancijskog sektora te zadržavanje povoljnih uvjeta financiranja na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima. Unatoč tome, strukturne ranjivosti u vidu relativno visokog javnog i inozemnog duga i dalje ostaju značajna prijetnja za financijsku stabilnost, posebno u slučaju znatnijeg rasta kamatnih stopa, odnosno nesklonosti prema riziku na međunarodnom tržištu.

Također, Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. Novi član uprave Banke Kovanica d.d. Varaždin postaje Ivan Mužić. Član uprave Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka i nadalje će biti Borislav Centner, a novi član uprave banke Vaba d.d. Varaždin postat će Petar Rajković.

Savjet Hrvatske narodne banke izdao je i odobrenje za pripajanje BKS Bank d.d., Rijeka kreditnoj instituciji BKS Bank AG, Klagenfurt, Republika Austrija, što će biti prvo prekogranično pripajanje hrvatske banke stranom vlasniku.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene