Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Izvoznici upozoravaju

'Političari izvoz koriste samo uoči izbora, a onda opet na staro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštro upozoranje političarima stiže od izvoznika. Tvrde da političari izvoz spominju samo u predizborne svrhe umjesto da ga potiču pravim mjerama.

Premijerka ga stalno spominje. I oporba također. No sami izvoznici kažu da od toga nemaju nikakve koristi. Štoviše, tvrde da država nema nikakvu izvoznu strategiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoz raste, ali raste i uvoz Izvoznici vape za političkom stabilnosti: "Hrvatsko je tržište premalo da bi se preživjelo" Slika nije dostupna Odlični rezultati Izvezeno je robe za rekordnih 12 milijardi i 320 milijuna eura

'Proizvod koji želite izvesti, nije dovoljno da je on samo kvalitetan i da je on jeftin. Nužno je i nešto više, nužna je i ta diplomacija. Ta gospodarska diplomacija', kaže Ivan Tolić, predsjednik Uprave TŽV Gredelj.

Izvoznici najavljuju da će žestoko lobirati da izvoz postane centralna tema izbornih programa. No kažu da ne žele da se ta riječ koristi samo u predizborne svrhe.

'A nakon izbora to će se vjerojatno vratiti sve na istu trasu i bez vrlo jasne streteške odluke što smo mi - jesmo li izvozna i proizvodna zemlja. Bez toga neće biti nekog pomaka', kazao je Dražen Mateigka, predsjednik Uprave Eurocable Group.

Zato žele da im država smanji poreze, da im se na taj način nadoknadi ono što gube kroz jaku kunu.

'Doma možemo jedino skresati fiskalnu neravnotežu i troškove svesti da budu prihvatljivi, da ne izgubimo i taj kreditni rejtnig, jer onda će odmah i kamate rast', smatra Ivo Usmiani, direktor Jadran Galenski laboratorija.

Izvoznici čine samo 7,5 posto hrvatskih tvrtki, a tih 7,5 posto stvara čak 46,4 posto ukupne neto hrvatske dobiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene