Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više besplatno

Početak nove školske godine dočekali s knedlom u grlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez sumnje potraga za udžbenicima je počela. Redovi su u knjižari, redovi su i u antikvarijatu. Početak nove školske godine mnogi su roditelji dočekali s knedlom u grlu.

Kako i ne bi kada je prije dva mjeseca kao grom iz vedra neba odjeknula vijest kako Vlada raskida ugovor s izdavačima i da od ove školske godine nema više besplatnih udžbenika. Šok za roditelje, ali i za izdavače, koji još uvijek ne žele govoriti o mogućim financijskim gubicima. No samim time što u skladištima stoje ogromne količine udžbenika koji vjerojatno ove godine neće biti prodani, daje za naslutiti kako će se blagajna izdavača itekako stanjiti. 'Prijašnjih godina znali smo točan broj koliko knjiga treba, jer je ministarstvo bilo redovni kupac. Ove godine, otisnuli smo kao da će biti sve prodano, a sigurno je da neće. Puno se u zadnje vrijeme spekulira o enormnim zaradama izdavača u javnosti, a vi to lako možete provjeriti. Podaci su javni. Postoji lista 300 najbogatijih kompanija, no među njima nema ni jedne izdavačke kuće', ističe Andrija Pečarić, direktor Profil Internationala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Knjige su mu svetinja GOSPODAR KNJIGA Heroj s 2 razreda osnovne donosi znanje siromašnoj djeci Slika nije dostupna Rasterećenje kućnih budžeta Evo tko sve može računati na besplatne udžbenike!

>> VIDEO: Izbezumljena potraga za udžbenicima

U prilog izdavača ne ide ni najava premijerke o donošenju novog zakona o udžbenicima, koji će propisati da svi udžbenici traju najmanje četiri godine. Takve najave čini se nisu previše uznemirile izdavače. 'Mi imamo udžbenika koji vrijede 20-30 godina već i udžbenici se normalno nasljeduju i u višegodišnjoj su upotrebi. Tako da ta najava vlade neće ni na koji način djelovati na naše poslovanje', kaže Maja Brkljačić, direktorica Školskog programa. No roditeljima bi takva odluka bila više nego dobrodošla. Godišnje bi uštedjeli i do 1.700 kuna, koliko otprilike danas stoji komplet udžbenika za srednju školu. Naravno, za one uporne koji su se dali u potragu za udžbenicima, ta cifra puno je manja. Tako primjerice u antikvarijatima možete nabaviti školske udžbenike i do 50 posto jeftinije nego u redovnoj prodaji. Naravno, ukoliko do njih uopće i stignete. Bruno Pletikos, direktor antikvarijata Studio, ističe da traženiji udžbenici odu u roku pola sata, sat a mogu se i rezervirati telefonom, mailom, faksom.

Sve više narudžbi preko interneta

Pa ipak, unatoč rezervacijama gužve u knjižarama ovih su dana neizbježne. To nam je bilo pomalo čudno budući da su svi nakladnici od ove godine uveli mogućnost da udžbenike naručite putem Interneta, nakon čega vam ih dostavljaju na kućnu adresu. Brkljačić potvrđuje da sve više narudžbi dolazi putem Interneta jer je ljudima to puno praktičnije rješenje. 'Web prodaja nikada ne može biti tako dobra kao prodaja u knjižari iz jednostavnog razloga što u Hrvatskoj još uvijek postoji mali broj korisnika Interneta. ali s obzirom na broj korisnika Interneta u Hrvatskoj mi smo zadovoljni dosadašnjim odazivom', dodaje Pečarić.

Nakladnici najveću gužvu očekuju idući tjedan. Djelomice zbog toga sto su gotovi godišnji odmori, a djelomice jer bi učenici napokon trebali dobiti konačni popis nastavne literature. Greška u koracima po tom pitanju definitivno ide na račun ministarstva obrazovanja, koje je trebalo još na kraju prošle školske godine dostaviti popis literature za iduću godinu. No ne kaže se uzalud tko radi, taj i griješi.

Emisiju Novac gledajte na Novoj TV nedjeljom u jutarnjem terminu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene