Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pliva prodana Barru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka farmaceutska kompanija Barr postala je većinski vlasnik hrvatske tvrtke Pliva. Javna ponuda Barra za preuzimanjem Plive za 820 kuna po dionici tako je konačno završena.

Deponiranjem 13,5 milijuna dionica Plive, koje čine 72,67 posto udjela u njezinu temeljnom kapitalu, američki Barr ispunio je uvjet svoje ponude za preuzimanje, a to je da stekne najmanje 50 posto plus jednu Plivinu dionicu, odnosno postane većinski vlasnik. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barr objavio izvješće o preuzimanju Plive Slika nije dostupna Actavis pritiskom pokušao ubrzati povlačenje ponude za Plivu

Rezervacijom većinskog dioničkog udjela Plive u Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA) za Barrovu ponudu, proces preuzimanja Plive bliži se kraju.

Barr je za svaku dionicu Plive ponudio 820 kuna, a ukupna je
vrijednost njegove ponude, koja istječe sutra, 15,25 milijardi kuna.

Proces preuzimanja Plive počeo je 17. ožujka ove godine, kada je glavni Barrov konkurent, islandski Actavis, objavio preliminarnu neobvezujuću ponudu za preuzimanje Plive od 570 kuna po dionici.

Plivin menadžment odmah je tu ponudu ocijenio "neatraktivnom", argumentirajući da ona "ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije".

Nedugo zatim, Actavis je povećao preliminarnu ponudu na 630 kuna za dionicu, a 20. travnja investicijski fond Quaestus objavio da u moguće partnerstvo Plive i Actavisa želi investirati i hrvatski kapital.

Oko mjesec dana kasnije, 29. svibnja, Financial Times je objavio da je u utrku za Plivu ušao i američki Barr Pharmaceuticals, a krajem lipnja Nadzorni odbor Plive preporučio je ponudu Barra, u iznosu od 705 kuna po dionici.

Kraj lipnja donio je poboljšane ponude obaju konkurenata - Actavis 29. lipnja nudi 723 kune po dionici, a Barr reagira idućeg dana, ponudivši 743 kune po dionici.

Barr je prvi Hanfi dostavio zahtjev za odobravanjem objavljivanja ponude za preuzimanje, i to 28. srpnja, dok je zahtjev Actavisa uslijedio 10. kolovoza, odnosno na dan kada je Barrov zahtjev odobren.

Ponuda Barra formalno je objavljena 18. kolovoza, dok je Hanfa konkurentsku, Actavisovovu ponudu, odobrila 31. kolovoza. Ta je ponuda iznosila 795 kuna za dionicu.

No Barr je 11. rujna objavio novu ponudu, 820 kuna za svaku Plivinu dionicu, nakon čega je Actavis objavio da nema namjeru povećati svoju ponudu, jer ne želi ugroziti svoje razvojne planove preplaćivanjem akvizicije Plive.

Sredinom ožujka, kada je počelo natjecanje za Plivu, vrijednost njezine dionice na Zagrebačkoj burzi bila je oko 540 kuna, a danas je iznosila 800 kuna. Od prve ponude iz ožujka, kada je Pliva procijenjena na 1,6 milijardi dolara, njezina je vrijednost povećana na oko 2,5 milijarde dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene