Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomist Edmund Phelps

Nobelovac kritizira Obamin plan financijske regulacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ekonomist Edmund Phelps, dobitnik Nobelove nagrade za 2006., u razgovoru koji će se sutra objaviti u Njemačkoj kritizira prijedlog restrukturiranja financijske regulacije koji je ovog tjedna iznio predsjednik Barack Obama.

Htjeti uvesti nadzor nad bankarskim sustavom, FED-om za koji bi bila zadužena američka središnja banka čisto je zavaravanje, istaknuo je Phelps u razgovoru za Welt am Sonntag. ‘Dobro je što se vlada želi baviti sustavnim rizikom. Ali čak i ako se banke svežu u luđačku košulju, to neće spriječiti rast tržišta do apsurdnih vrijednosti’, rekao je Phelps. Obamin plan koji bi trebao stvoriti učinkovit sustav regulacije koji se pokazao nesposoban da spriječi gotovo potpuni slom američkog financijskog sustava koncem ljeta 2008., predviđa da se središnjoj banci povjere regulacija i nadzor nad najvećim financijskim ustanovama u zemlji.

Pročitajte i ovo Ministar gospodarstva Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pravila Europske komisije Ministar Horvat: ''Kad uđete u restrukturiranje, u sljedećih 10 godina ne smijete posegnuti za državnim novcem'' Prozvan Danko Končar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Drama se nastavlja Uljanik i dalje u dubokoj krizi: U nedjelju se odlučuje o štrajku, prozivke na račun Končara pljušte sa svih strana

>> Obama predstavio plan novog financijskog regulatornog sustava

Umjesto takvog sustava Phelps predlaže promjenu sustava nagrađivanja čelnika financijskog sektora. ‘Problem nije visina bonusa, on se mora odrediti na temelju dugoročnih rezultata poduzeća, a ne na temelju kratkoročnog rasta vrijednosti’. Usto predlaže da se osnuje državni fond koji će ulagati u ‘mlada i novatorska’ poduzeća. Takva će inicijativa svakako donijeti promjenu tržišnih mehanizama, ali će to biti promjena ‘u dobrom smjeru’, istaknuo je.

‘U Sjedinjenim Državama se putem javnih fondova potiče sve i svašta, primjerice vlasništvo nad nekretninama. Trenutačno snosimo razorne posljedice takva ponašanja. Sjetimo se samo golemih subvencija za poljodjelstvo i pomoći izvozu. Samo se inovacije ne potiču’, zaključio je ekonomist. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene