Obavijesti Video Pretražite Navigacija

PGŽ: Ribari protiv rezervata za dupine kod Cresa i Lošinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ceh za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije ponovno upozorava na svoja stajališta po kojima bi trajno proglašenje posebnog rezervata za dupine u moru uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja bilo neopravdano i ugrozilo bi gospodarstvo dvaju otoka, priopćeno je danas iz tog ceha.

Privremenim rješenjem Ministarstva kulture iz srpnja 2006. određena je preventivna trogodišnja zaštita dijela mora uz istočnu obalu Cresa i Lošinja - u kategoriji posebnog rezervata u moru. Kako su pojasnili iz Obrtničke komore, očekuje se da Ministarstvo donese konačnu odluku, odnosno da donese trajno rješenje i odredi mjere zaštite ili da, čemu se nadaju u Komori, rezervat ne bude proglašen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragičan kraj potrage Pronađeno tijelo ribara koji je jutros nestao kod Cresa Fringe Festival Digla se prašina na Cresu HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije"

U priopćenju stoji da se na taj problem ponovno upozorava u povodu potpisivanja peticije za trajno proglašenje posebnog rezervata za dupine, koja se, navode iz Ceha, potpisuje u nekoliko kontinentalnih gradova i Puli.

Članovi Ceha smatraju da udruge koje su organizirale potpisivanje peticije "iskorištavaju dobronamjerne ljude koji ne mogu razumjeti problem rezervata, a koji, pak, domaće stanovništvo razumije".

Njima se, drže u Cehu, "nudi peticija kako bi se proveli nečiji interesi, koji nisu interesi stanovnika kvarnerskih otoka". Smatraju da potpisivanje peticije nije organizirano na Cresu i Lošinju zato jer ju domaće stanovništvo neće poduprijeti.

U nastavku se navodi da se zagovaratelji posebnog rezervata za dupine koriste proizvoljnim tvrdnjama te da su u "priču" o dupinima potpuno neopravdano "ubacili" zaštitu morske kornjače, morske trave - posejdonije i morske medvjedice.

Iz Ceha su još naveli da su mjerodavni znanstvenici mišljenja da more uz Cres i Lošinj ni po čemu nije posebno za dupine i da bi rezervat bio samo prividna zaštita, koja ne bi pomogla dupinima, ali bi štetila otočanima.

"Poduzeli smo sve što smo mogli i dokazali neopravdanost proglašenja rezervata, ali nismo naišli na razumijevanje mjerodavnih institucija, pa se bojimo da ćemo u cilju obrane interesa otočana morati pribjeći i drugim metodama kao što su prosvjedi, građanski neposluh i blokade luka", stoji u priopćenju Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene