Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporost birokracije

Tko bi ulagao u Hrvatskoj: Pet procedura i 70 dana samo za uvođenje struje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski novac uglavnom nam izmiče. Kao i investicije. Nije ni čudo kad ulagaču treba 70 dana samo da u zgradu uvede struju. Na listi lakoće poslovanja Hrvatska se nalazi daleko iza Makedonije, Slovenije pa i Crne Gore.

Kada odlučuju gdje će uložiti novac, investitori često koriste izvješće Svjetske banke koje točno navodi globalnu ljestvicu lakoće poslovanja. Prvi na ovoj ljestvici je Singapur. Tamo se biznis valjda radi brzinom svjetlosti, ali pogledajte gdje je Hrvatska... Na 23. mjestu je Makedonija, 35. je Slovenija, 51. Crna Gora, a Hrvatska tek 85. Zašto smo tako nisko? Uglavnom zbog sporosti birokaracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoko mjesto Hrvatska 40. među 189 država po lakoći poslovanja Slika nije dostupna Olakšati realizaciju investicija Svjetska banka Hrvatskoj: Bez investicija nema ni rasta

>> Hrvatska pala za četiri mjesta na ljestvici lakoće poslovanja

Ono po čemu je Hrvatska pri samom dnu ove ljestvice tiče se, naravno, prespore biraokracije, jer u Hrvatskoj se za dobivanje građevinske dozvole čeka u prosjeku 317 dana. Ipak, u ovoj godini nešto smo i uspjeli promijeniti nabolje, barem što se tiče troškova poslovanja.

Jedini element po kojem Hrvatska u ovom izvješću ne stoji tako loše su porezi. Istaknuto je kako je smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjilo troškove poslovanja u Hrvatskoj, što ulagačima itekako znači.

Ali kod nas je problem kojom brzinom započeti s radom. Da biste se bavili bilo koijm poslom treba vam, naravno, struja. Da biste doveli struju u svoju novu zgradu i ured, u Hrvatskoj vam treba 70 dana i pet različitih procedura. Tu zapravo i ne stojimo tako loše, ali 70 dana baš i nije tako malo.

Novi zakon o poticanju investicija i brza registracija tvrtke za deset kuna možda okreću stvari na bolje. Ali birokracija će, čini se, biti najveći izazov Vladinim reformatorima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene