Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pankretić: Domaćom proizvodnjom ne zadovoljava se ni polovica potreba za voćem i povrćem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlastitom proizvodnjom ne zadovoljava ni polovicu svojih potreba za voćem i povrćem, izjavio je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić na sjednici Vlade, koja je izmijenila operativne programe za razvoj povrćarstva te za podizanje trajnih nasada od 2008. do 2012. godine.

Kao razloge te porazne činjenice resorni ministar navodi dugogodišnje zapostavljanje i neafirmaciju te proizvodnje i prije osamostaljenja Hrvatske, budući da su, ističe, najviše proizvodnje u bivšoj državi nosile Makedonija i Srbija, a na smanjenje domaće proizvodnje značajno je utjecao i Domovinski rat.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Slika nije dostupna Drastičan rast cijena Predstojeće niske temperature mogle bi donijeti (još jedan) šok za novčanike hrvatskih građana

Pankretić napominje da se voće i povrće u Hrvatskoj ponajviše uzgaja na malih obiteljskim gospodarstvima, s nedostatkom znanja i modernih tehnologija, zbog čega su proizvodi nekonkurentni. Problemi su, kaže, i u nerazvijenoj tržišnoj infrastrukturi, posebno zbog zaostale opreme za skladištenje i preradu voća i povrća.

Zbog svega navedenog, Pankretić naglašava potrebu znatnih ulaganja, navodeći kako će u ovoj godini Vlada za tu privrednu granu ukupno izdvojiti oko 50 milijuna eura.

Izmijenjenim Operativnim programom za razvoj povrćarstva predviđa se, među ostalim, ulaganje od 750 tisuća kuna za podizanje staklenika i plastenika s kompletnom opremom, 1,2 milijuna kuna pojedinačnih ulaganja u povrćarstvo, cvjećarstvo i uzgoj ukrasnog bilja, a 3,5 milijuna kuna za izgradnju, adaptaciju i opremanje skladišnih prostora.

Izmjene Operativnog programa podizanja trajnih nasada predviđaju pak investicije za podizanje proizvodnih nasada (više od 750 tisuća kuna), te pojedinačna ulaganja u podizanje nasada ili opremanje postojećih i nabavu opreme i mehanizacije (1,2 milijuna kuna).

Vlada je prihvatila i Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, po kojemu bi se, po tom Planu, sanirala znatna onečišćenja od ulja ili drugih opasnih tvari, ona preko 2.000 tona, dok bi se manja onečišćenja sanirala prema županijskim planovima.

Vlada je Saboru na potvrđivanje uputila Sporazum o Subregionalnom planu intervencija za sprječavanje, spremnost i reagiranje na iznenadna onečišćenja Jadranskog mora većih razmjera, a na potvrđivanje je upućen i sporazum hrvatske i crnogorske vlade o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

Vlada je dala suglasnost za pristupanje Hrvatske Proširenom djelomičnom sporazumu o športu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene