Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina zemlja partner

Otvoren 86. jesenski velesajam s više od 500 izlagača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 86. jesenski međunarodni zagrebački velesajam.

Na velesjamu se do 26. rujna predstavlja više od 500 izlagača iz 29 zemalja, a zemlja partner ovogodišnje jesenske sajamske priredbe je Kina. Glavne tematske cjeline ovogodišnjeg sajma su kolektivni nastupi zemalja, energetika, sajam graditeljstva Contech, dani mode, široka potrošnja, glazba, multimedija i ples te novi sajamski projekt Mystic.

Pročitajte i ovo Sajam nautike - 2 Traje do nedjelje Počeo je sajam nautike: Izlagači stigli iz 30 zemalja, a i Hrvatska je imala što pokazati Slika nije dostupna 5.-9.4.2011. NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU GRADNJA I OPREMANJE KUĆE , TRANSPORT I OBRTNICI - SVE NA JEDNOM MJESTU

Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Republike i njegov savjetnik za gospodarstvo Boris Cota koji je ocijenio da će se hrvatsko gospodarstvo u manjoj mjeri vjerojatno oporaviti početkom 2011. godine, dok se za ovu godinu očekuje negativna stopa rasta, odnosno pad BDP-a od oko 1,5 posto.

Upozorio je da nakon posljednjeg rebalansa proračuna Vlada procjenjuje proračunski deficit na razini 4,2 posto BDP-a, no da neki analitičari predviđaju i veći deficit, što je zabrinjavajuće, kao i povećanje javnog duga koji se približava razini od 50 posto BDP-a, a inozemni dug razini 100 posto BDP-a i gotovo se udvostručio posljednjih osam godina.

Politika mora utjecati na povećanje konkurentnosti

U takovoj situaciji ekonomska politika mora utjecati na povećanje konkurentnosti gospodarstva, a zato je dobro što je Vlada pokrenula program gospodarskog oporavka, koji se mora provesti, kazao je Cota.

Za poboljšanje konkurentnosti potrebno je provesti mnoge strukturne reforme na tržištu rada i u poslovnom okružju imajući na umu da je uloga države u gospodarstvu prevelika i da je udio proizvodnje u gospodarstvu mali, rekao je Cota.

Ističe da Vlada mora rješavati pitanje nekonkurentnog određivanja plaća, dinamičnije raditi na poboljšanju poslovnog okružja, osobito na uklanjanju zapreka za ulaganja koje se u prvom redu odnose na kompliciranu regulativu, velika porezna opterećenja, neučinkovitu birokraciju, političke intervencije i lošu poslovnu klimu.

'Hrvatska se bori za što bolji ekonomski status'

Predsjednik Ivo Josipović je u video poruci istaknuo je da se Hrvatska na pragu ulaska u EU bori za što bolji ekonomski status. Ove godine, velesajam se održava u vrijeme ozbiljne gospodarske krize, a gospodarski forum je mjesto da se sagleda stanje i Vladi daju preporuke, rekao je Josipović.

Kineski veleposlanik Shen Zhifei istaknuo je dugu povijest nastupa Kine na ZV-u podsjetivši da je ove godine Kina drugi put zemlja partner. Posebno raduje, kaže Zhifei, što hrvatski izvoz u Kinu raste.

Zadovoljstvo što je ove godine Kina zemlja partner izrazio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je uvjeren da će kinesko-hrvatsko partnerstvo rezultirati novim poslovnim projektima i većim ulaganjima.

Sajam i ove godine prati niz stručnih skupova i okruglih stolova, a danas će se održati i tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene