Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Osobni bankrot: Kraj zaduživanja, početak života na minimumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani koji ne mogu vraćati svoje dugove uskoro će morati proglasiti osobni bankrot. Vlada je donijela opće smjernice za taj Zakon, koji će se predložiti Saboru do kraja godine.

Ono što je za tvrtke stečaj, to će građane biti institut osobnog bankrota. Država kroz njega zapravo želi pojačati proces mirenja dužnika i vjerovnika te ih natjerati da nađu alternativno rješenje plaćanja duga. Cilj je iscrpiti mogućnosti da se dug riješi bez rasprodaje imovine dužnika. Ona će biti tek zadnji čin osobnog bankrota ili stečaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

>> Hoćete li proglasiti osobni bankrot?

'Osobnim stečajem gube svi, i vjerovnik i dužnik imaju siguran gubitak, a u nekakvom dogovoru taj gubitak se može smanjiti, ili se može prolongirati. Ako se dužnik toga drži, ipak će svi biti namireni', smatra Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge banaka. Hrvatska relanost, nažalost, nudi puno kandidata za osobni bankrot. Fina je od banaka nedavno zaprimila čak 635 tisuća ovršnih zahtjeva. Istovremeno broje nezaposlenih se popeo na 320 tisuća. Zbog svega banke teško naplaćuju svaki 10 kredit.

Trenutačno u blokadi 340 tisuća poslovnih računa

Ako se iscrpe sve mogućnosti dogovora tek onda nastupa osobni bankrot. Kroz njega sva dužnikova imovina se rasprodaje, a država mu ostavlja samo onaj minimum potreban za život. U praksi to izgleda recimo ovako. Dužnikov stan ide na bubanj. On ipak ostaje živjeti u njemu, ali novom vlasniku plaća najam. Od plaće mu pak ostaje samo onoliko koliko će država procjeniti da mu treba za osnovne potrebe. I iz Fine upozoravaju da je dužnika u Hrvatskoj jako puno.

'Dakle trenutno je u blokadi 340 tisuća računa poslovnih subjekata i građana. Dakle 150 tisuća računa je blokirano od poduzeća i negdje isto tako oko 150 računa fizičkih osoba', rekao nam je Dražen Čović, direktor sektora usluga za javni sektor Fine. Oni koji proglase osobni bankrot, završit će na posebnoj listi. Novi stečaj nad istom osobom neće se moći provesti u roku od 10 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene