Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenaplativo 10 posto kredita

Bankrotirate li dobijete upravitelja i ostaje vam džeparac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 15 tisuća građana s dugovima nemaju privilegiju proglašavanja osobnog bankrota.

Tvrtke mogu u stečaj, a građani su prepušteni na milost i nemilost vjerovnika. Osobni bankrot u Hrvatskoj još nije zaživio. Građani sve teže vraćaju dugove. Procjene su da će do kraja godine nenaplativo biti oko deset posto kredita. Da ih banke ne ogule do kože pripomogla bi mogućnost proglašavanja osobnog bankrota. 'Da se vidi na koji način bi građani mogli iz nekakve naizgled bezazlene situacije izaći na kraju do nekakvih zdravih financija', kaže Goran Bakula, gospodarski strateg NHS-a. Kontrolu nad dužnikovim financijama preuzeo bi stečajni upravitelj. Osobi u bankrotu ostavljao bi samo za najnužnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sređivanje financija dužnika Hoćete li proglasiti osobni bankrot? Slika nije dostupna Kosor predala ključeve Vojnim invalidima dodijeljeno 89 osobnih vozila

Primjerice pod dug bi išao automobil, osim ako nije sredstvo za ostvarivanje prihoda. 'Treba jasno reći da je osobni stečaj zapravo najgori trenutak koji se može dogoditi, kad osoba stvarno nema drugog izbora, jer tada je takva osoba isključena iz kreditnog svijeta pet ili sedam godina', kaže Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka. Novi zakon ipak neće tako skoro. 'Pribavili smo iskustva zemalja koje imaju institut osobnog stečaja. Saznali smo s kojim su se sve problemima susretali, na koji su način probleme rješavali te smo pribavili i dali prevesti nacionalne propise tih zemalja', odgovorilo nam je ministarstvo pravosuđa. Susjedna Slovenija osobni bankrot ima od lani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene