Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visok deficit

Karamarko: U pitanje dolaze plaće i mirovine; Grčić: To se neće dogoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednja vijest koja potvrđuje lošu gospodarsku sliku Hrvatske, za Vladu je kako su rekli - očekivana.

Kreditni rejting naše zemlje agencija Fitch spustila je na razinu smeća, jer kažu u Vladi, deficit je visok, a gospodarski oporavak spor. U Vladi odmahuju rukom i na kritike HDZ-a da će s ovakvim ocjenama - već u prosincu biti upitne plaće i mirovine.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran MIlanović se nije oglasio nakon objave izbornih rezultata Komentar Saše Vejnovića Svi su nešto rekli, samo je On doma pred TV-om: "Gle kako je ovaj popušio izbore"

Hrvatski kreditni rejting opet je 'smeće'. S BBB-, bonitetna kuća Fitch smanjila ga je na BB+. U Vladi kažu, očekivano. 'Sve ono što radimo je usmjereno na to da izađemo iz recesije i drugo, da izvršimo fiskalnu konsolidaciju. To je jako teško kao što vidite i tu nas očekuju napori u idućim godinama', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

A napor koji su do sada pokazali, kaže oporba, nije dovoljan. 'Naš gospodarski tim, za koji kažu da ne postoji, smatra da bi se moglo dogoditi da dođe u pitanje isplata plaća i mirovina u prosincu', rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

No to, kažu u Vladi nije upitno. 'Sve svoje obveze iz proračuna smo do sada uredno ispunjavali i ja očekujem da se u tom dijelu neće ništa bitno promijeniti', kaže Grčić.

>> Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

Bonitetna je kuća dala procjenu kako će hrvatsko gospodarstvo padati u 2013. godini za 0,9 posto. Vlada, kažu sindikati, ne radi dobar posao. 'Treba se bojati reakcija Vlade na ovakav rejting radi toga jer vlada ne pokazuje invencije u pogledu gospodarskog razvitka, nego uvijek stišće preko leđa zaposlenih u javnim i državnim poduzećima i preko leđa građana', smatra Krešimir Sever predsjednik NSH.

Smjer kojim će ići gospodarska politika sljedeće tri godine, Vlada će objaviti idući tjedan. No, Fitch joj savjetuje da bi reforme mogle unaprijediti gospodarstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene