Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zaštite okoliša

Odustaje se od gradnje pola milijarde kuna vrijedne elektrane kod V. Gorice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pobune lokalne zajednice, udruga i zaštitara okoliša, danas je zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza izvijestio kako se odustaje od izgradnje bioenergane-termoelektrane kod jezera Čiče blizu Velike Gorice.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza izvijestio je danas stanovnike Turopolja i Velike Gorice kako se odustaje od izgradnje oko 65 milijuna eura vrijedne bioenergane-termoelektrane na lokaciji Štuki, u neposrednoj blizini jezera Čiče i budućeg sportsko-rekreacijskog centra, inače projekta koji je izazvao niz prijepora i otpor javnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa Slika nije dostupna Apel iz Velike Gorice "Ovo nitko ne zaslužuje": Facebookom se širi dirljiva fotografija

"Ne" - bioelektrani u Novom Čiču rekli su njegovi stanovnici kao i stanovnici okolnih naselja i Velike Gorice, koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU i građanska inicijativa "Akcija za Turopolje", rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u dvorani Pučke škole u Novom Čiču.

>> Holy bila protiv izgradnje termoelektrane kod Velike Gorice

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zalaže se za zelene projekte i investiranje u obnovljive izvore. U situaciji u kojoj se nalazimo, investiranje nema alternative. Ali ništa nije iznad čovjeka i očuvanja resursa za optimalnu kvalitetu života čovjeka. Naša je zadaća brinuti o zaštiti okoliša i prirode, ne zato što je to samo sebi svrha, nego zbog čovjeka kojem je to životni prostor, rekao je Dokoza.

Dodao je kako stoga svatko u ovom procesu mora dosljedno i temeljito odraditi svoj dio posla, od udruga i lokalne zajednice do investitora i ministarstva.

Na konferenciji za novinare u Novom Čiču bili su i saborski zastupnici Vesna Fabijančić-Križanić (SDP), Goran Beus-Richembergh (HNS) i Ivana Posavec-Krivec (SDP) kao i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Novo Čiče Nikola Šimac te aktivisti građanske inicijative "Akcija za Turopolje".

Vesna Fabijančić-Križanić, koja je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Velike Gorice, a podržat će je koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU, zahvalila je svim sudionicima, a posebice građanskoj inicijativi "Akciji za Turopolje" na uloženom trudu koji je rezultirao odustajanjem investitora od najavljenog projekta bioenergane.

Drago mi je da je HEP uvažio stavove građana da bioenergani nije mjesto uz Novo Čiče. Upravo suradnja s građanima i 'Akcijom za Turopolje' je meni i mojim kolegama olakšala aktivnosti i prema investitoru i prema nadležnim institucijama. Mi u Gorici smo svjesni potreba za ulaganjem u energetiku, posebice u kapacitete obnovljivih izvora energije, ne bježimo od takvih projekata i podržavamo ih, no na primjerenoj lokaciji uz zadovoljavanje najviših standarda zaštite okoliša i uvažavanja stavova lokalne zajednice, istaknula je.

Goran Beus Richembergh rekao je kako je neprimjereno da gradonačelnik nije poslušao glas naroda, već se proglasio moderatorom između investitora i javnosti. Gradonačelnik niti danas nema stav ili ga mi ne znamo, što je nedopustivo, kao što je nedopustivo i da se u plinofikaciju Velike Gorice nije učinilo ništa u zadnje četiri godine. Nastavit ćemo pregovore s HEP-om oko razvoja energetskih kapaciteta u Gorici, ali novih i čistih tehnologija na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, kazao je.

Ivana Posavec-Krivec naglasila je da je upravo suradnja građana i građanskih udruga te saborskih zastupnika dobar primjer kako je moguće zaustaviti projekte koji nisu u interesu najšire javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene