Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrasce zadužnica nitko ne zna pravilno ispuniti

Novi zakoni zakočili kredite i sve zbunili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ovršni zakon unio je pomutnju u kreditiranju građana, u novim obrascima nitko se ne snalazi

Zaključivanje i odobravanje kredita otežava nova vrsta zadužnice, koju propisuje novi Ovršni zakon. Zadužnica je posala jedan od obveznih instrumenata osiguranja kredita, te kod javnog bilježnika mora proći takozvanu solemnizaciju, a ne samo ovjeru potpisa.

Pročitajte i ovo Kako promijeniti banku ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas! Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

>> Usluge bilježnika poskupjele za 2400 posto

>> U Europu po kredite za stan, ulaganje u štednju...

Ministarstvo pravosuđa izdalo je pravilnik o sadržraju zadužnica, i propisalo obrasce, a kako bi se smanjili troškovi kod ionako skupih javnih bilježnika. No, zbog krivog ispunjavanja obrazaca, promjeni njihovog formata, opće nepripremljenosti na novi zakon i različitom postupanju javnih bilježnika nastali su veliki zastoji u postupcima odobravanja kredita. Hrvatska udruga banaka, Javnobilježnička komora i Ministarstvo pravosuđa sada rade na rješavanju problema.

'Nije došlo do poteškoća u odobravanju odnosno puštanju kredita, nego su izmijenjeni zakonski propisi kojih se banke drže od 1. siječnja ove godine, tako da je dovelo do nekakvih dodatnih troškova i poteškoća oko obrazaca i propisa', kazao je predsjednik udruženja hrvatskih banaka Zoran Bohaček.

Javnobilježnička komora upozorava da trošak ne ovisi samo o njima, nego o broju dokumenata kojima banka osigurava svoja potraživanja. A svoje tarife ne smatraju skupima.

'Vidljivo je da se ne radi o nikakvim ekstremnim poskupljenjima jer se za iznos od milijun kuna odnosno 135.135 eura za nagradu bilježniku prilikom solemnizacije plaća nagrada u iznosu od 900 kuna, odnosno 121 euro uz pripadajući PDV', stoji u priopćenju javnobilježničke komore.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene