Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Nisu zaštitili gospodarstvo'

'Nijedna država nije uspjela bez industrijske proizvodnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je strateški razvoj Istarske županije, ali i Hrvatske, koji se temelji na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnosti pogrešan.

Govoreći o nezaposlenosti zabrinjavajućih razmjera, Bruno Bulić je istaknuo kako nijedna država, tako ni regija, nije uspjela bez industrijske proizvodnje, pa neće ni Istra ni Hrvatska. Zato je još jedanput upozorio kako se gospodarstvo Istre ne može temeljiti isključivo na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima.

‘Ono što vlada trenutačno radi u smislu javnog sektora, državnih poduzeća jest pokušaj konsolidacije rashodovne strane u odnosu na prihodovnu’, istaknuo je i dodao kako je to kratkog daha jer prihodovna strana s mjerama koje su najavljene neće rasti, niti će se smanjiti troškovi života, niti će biti novog zapošljavanja. Ustvrdivši kako je u Istri trenutačno 1.116 nezaposlenih više nego mjesec dana prije, Bulić je najavio kako će se ‘pravi efekti vidjeti u podacima Zavoda za zapošljavanje za veljaču’.

‘Brojke će i dalje neumoljivo rasti, a osnovni razlog tomu jest činjenica da je hrvatsko gospodarstvo na koljenima, a razlog tome je u uvoznom lobiju koji je uništio to gospodarstvo’, naglasio je Bulić i dodao da su sve dosadašnje vlade, pa i aktualna, na strani uvoznog lobija. Istaknuo je kako je gotovo 11 tisuća nezaposlenih u Istri rezultat i rada na određeno vrijeme koji prevladava u trgovini, turizmu i uslužnim djelatnostima te iznimno niska plaća koja je ispod razine prosječne plaće u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

>> Crne brojke: Industrija pala za 4,4 posto, izvoz za 18,2, no izvoznici ne paničare

Po njegovim riječima, država nije zaštitila svoje gospodarstvo i omogućila ‘tržišnu fer utakmicu, što bi bilo ostvarivo kada bi se u cijenu stranih proizvoda uračunala cijena rada u državi u kojoj strani ponuđač plasira ponudu’. Smatra da država i županija zakonskom regulativom moraju omogućiti razvoj gospodarstva, ne u obliku monopola, te zaštititi gospodarstvenike.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera izrazio je zabrinutost za broj radnih mjesta koji donosi projekt Brijuni Rivijera, a osvrnuo se i na rad Gospodarsko-socijalnog vijeća Istre koje se, unatoč teškom gospodarskom trenutku, nije sastalo više od godinu dana.

On je u ime sindikata podupro poljoprivrednike u njihovim prosvjedima, ističući kako u Hrvatskoj vlada sprega kapitala i profita nasuprot nezaštićenim radnicima. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene