Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS: Zašto cijene goriva lakše idu prema gore nego prema dolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako po istoj formuli cijene goriva lako idu prema gore, a teško prema dolje, pitaju Nezavisni hrvatski sindikati komentirajući Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Iako se inače lakše spuštati nego uspinjati, model iz pravilnika po kojem se formira cijena goriva u Hrvatskoj očigledno je bolje pogođena mjera za one koji prodaju naftne prerađevine, nego za one koji ih kupuju, ocjenjuje NHS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervencija Vlade Nemojte se iznenaditi: Pogledajte koje će vas cijene danas dočekati na benzinskim pumpama Slika nije dostupna Nove cijene Malo olakšanje za vozače: Od danas nove cijene na benzinskim postajama

Stavak 1. članka 10. Pravilnika govori kako se 'prodajne cijene naftnih derivata mijenjaju svakih 14 dana', a stavak 2. upućuje 'kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od +/- 2 posto u odnosu na postojeću cijenu, izvršit će se korekcija prodajnih cijena naftnih derivata.'

U naravi model vrlo jednostavno i brzo riješava poskupljenje goriva, no kod pojeftinjenja taj isti model zastaje i 'usporava', kaže sindikat.

Ako model za formiranje cijena iz Pravilnika ne funkcionira jednako učinkovito pri rastu i padu cijena goriva, a namjera 'modelara' nije bila manipulirati cijenama i građane stavljati u nedoumicu koju pri tome i skuplje plaćaju, onda ga treba mijenjati ili barem doraditi kako bi jednako brzo cijene išle prema gore i prema dolje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene