Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazak iz krize

'Nelikvidnost je posljedica nemorala koji vlada u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok ministar Šuker iz Washingtona poručuje da Hrvatska definitivno izlazi iz krize, neplaćeni računi opet su skočili na rekordnih 31,9 milijardi kuna.

Samo u kolovozu nelikvidnost je eksplodirala za čak 613 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na pragu recesije! Evo koliko građana ima blokirane račune! Slika nije dostupna Sve veći karcinom ekonomije Katastrofalno stanje: Nelikvidnost na rekordnoj razini

'Nelikvidnost je jednim bitnim dijelom i posljedica društvenog nemorala koji vlada u Hrvatskoj jer u sustavu u kojem vjerovnik nije Bog nego se sustavno brani dužnika u ime lažne socijalne odgovornosti se zapravo svima uništava budućnost', uvjeren je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

>> Naplata dugova i likvidnost u roku od 45 dana - samo san

Nelikvidnost je posljedica dugogodišnjeg neprovođenja gospodarskih reformi pa poslodavci upozoravaju Vladu da su one nužne za buđenje gopodarstva.

'Nadam se da je svim političkim opcijama u interesu da se napravi neki preokret u Hrvatskoj jer tko god došao na vlast, za 6 mjeseci ili godinu, dana bit će mu u interesu da smo već lagano počeli izlaziti iz krize a ne da se počnemo opet baviti sa problemima', naglašava Damir Kuštrak iz HUP-a.

Analitičari objašnjavaju da novi ekononomski smjer mora krenuti od mirovinske reforme 'Budući da taj mirovinski sustav proizvodi gotovo sav proračunski deficit tu je i reforma socijalnih transfera da se zapravo odustane od svih onih nerealnih prava koja se mogu tako okarakterizirati', ističe analitičar Hrvoje Stojić.

Kada se provedu reforme i ozdravi ekonomija, past će i rizik ulaganja. To će podići investicije i spustiti kamate te će tako  novca biti sve više, a i fakture će se, valjda, plaćati redovitije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene