Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barack Obama

'Ne mogu gledati kako Kongres igra uobičajene političke igre'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama upozorio je na pogubno gospodarsko stanje u Sjedinjenim Državama i na mogućnost da odgađanje vladinog plana gospodarskih poticaja dovede do 'punog razvoja krize'.

Prijedlog zakona o gospodarskim poticajima u ponedjeljak je prošao na ključnom proceduralnom glasovanju u američkom Senatu, čime je otvoren put za njegovo puno senatsko izglasavanje u utorak i potom za usklađivanje s prijedlogom Predstavničkog doma Kongresa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Ilustracija TIJESNA POBJEDA Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu: Kakve će posljedice osjetiti Ukrajina?

Kasno u ponedjeljak, Senat je sa 61 glasom za i 36 protiv, odlučio o završetku rasprave i stavljanju zakona na izglasavanje danas, čime je potvrđeno da Demokrati imaju 60 glasova potrebnih da se onemogući proceduralno opstruiranje donošenja zakona. Uz 58 demokratskih senatora, prijedlog su podržali i republikanci Susan Collins, Olimpya Snowe i Arlen Specter.

Kongresni ured za proračun u međuvremenu je izvršio prilagodbu procijenjene vrijednosti zakona, koja sada iznosi 838 milijardi dolara, što je porast u odnosu na iznos od 827 milijardi dolara koji se široko citira, izvijestio je američki javni radio NPR. Predsjednik Barack Obama naglasio je kako ekonomisti upozoravaju na mogući daljnji gubitak milijuna radnih mjesta i teško popravljive štete za gospodarstvo ako izostane vladina akcija. U govoru u Eklhartu, Indiana, za predloženi je zakon rekao kako 'nije savršen', ali je 'prave veličine i dosega, i ima prave prioritete da bi stvorio poslove koja će pokrenuti američko gospodarstvo i transformirati ga za 21. stoljeće'.

Senatski kompromis razrađen je tijekom vikenda, a zajednička radna skupina demokrata i republikanaca, smanjila je predviđena izdvajanja za oko 100 milijardi dolara, s prvotno predviđenih 937, uključujući i 40 milijardi pomoći saveznim državama za škole, 19 milijardi za gradnju škola i 5,8 milijardi za zdravstvene inicijative. Te uštede na socijalnim programima već su izazvale nezadovoljstvo demokrata u Predstavničkom domu, što ukazuje na moguće komplikacije u procesu usklađivanja dvije varijante zakona, koje se razlikuju u desetinama stavki potrošnje.

Predstavnički dom ranije je prihvatio paket poticaja vrijedan 819 milijardi dolara bez glasova republikanaca. Senatorica Susan Collins upozorila je da neće podržati konačnu verziju zakona, ako on u procesu usklađivanja naraste preko iznosa prihvaćenog u Senatu. Republikanac Arlen Specter napisao je u ponedjeljak u The Washington Postu kako nema drugog izbora nego podržati paket. 'Ja podržavam paket gospodarskih poticaja zbog jednog jednostavnog razloga: Zemlja si ne može priuštiti da ne poduzme akciju', naveo je. Obama je izjavio da želi potpisati taj ključni zakon u naporima nove administracije za oporavak gospodarstva, do Predsjedničkog dana, 16. veljače.

Obama upozorio na pogubno gospodarsko stanje u SAD-u

Svoju prvu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 20 dana nakon inauguracije, Obama je iskoristio za izravno upozorenje naciji da republikanci u Kongresu, 'političkim igrama i ... pozicioniranjem za izbore' stvaraju opasnost da se 'kriza pretvori u katastrofu'. Usprkos Obaminim naporima da osigura dvostranačku podršku za plan gospodarskih poticaja, vrijedan preko 800 milijardi dolara, rezultati su razočaravajući. U Predstavničkom domu Kongresa niti jedan republikanac nije podržao plan, a u Senatu samo troje.

'Ja si ne mogu priuštiti da gledam Kongres kako igra uobičajene političke igre. Svi moraju biti opsjednuti osjećajem hitnosti da se Amerikance vrati na posao', rekao je Obama. Prije Obaminog istupa, u Senatu je potvrđena proceduralna podrška zakonu o poticajima, sa 61 glas za i 36 protiv, što praktično jamči prihvaćanje zakona, no neuspjeh tih mjera republikancima bi dao dobar politički kapital za kongresne izbore 2010., kao i za one 2012., kada će se odlučivati o drugom Obaminom mandatu. 

Jačajući pritisak na Kongres, Obama se vratio stilu predizborne kampanje, lobirajući za zakon o poticajima u Elkhartu u Indiani, gradu s 50.000 stanovnika pogođenom s 15-postotnom nezaposlenosću. U utorak će biti u Fort Myersu na Floridi, a četvrtak u Peoriji, u svojoj matičnoj saveznoj državi Illinois. Na konferenciji za tisak, Obami su postavljana i pitanja iz vanjske politike, vezana uz Iran, Pakistan, rat u Afganistanu i druga. Obama je najavio da će njegova ekipa za nacionalnu sigurnost 'gledati prema otvaranju', kako bi se angažirala u pregovorima s Iranom 'idućih mjeseci'.

'Gledat ćemo da dođe do otvaranja u kojem svi možemo sjesti za stol. U najmanju ruku, postoji mogućnost za odnose međusobnog poštivanja i napretka', kazao je Obama. Naglasio je da i uz diplomatsko otvaranje, SAD ostaje jednako zabrinut zbog iranske potpore teroristima Hezbolaha i Hamasa, te zbog nastavka nuklearnog programa, koji su 'duboko destabilizirajući' za regiju. Za Afganistan je ocijenio da predstavlja 'veliki izazov' za američke i savezničke snage NATO-a, posebno u pokušaju da iskorijene teroriste iz uporišta u pograničnom području Afganistana i Pakistana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene