Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 7 mjeseci

Nastavljeno trgovanje dionicama Ine, zabilježile pad od 7 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova Vlada uskoro će se morati pozabaviti i situacijom oko hrvatske naftne kompanije. Danas je nakon više od 7 mjeseci blokade dopušteno trgovanje dionicama Ine te je tako mađarskome MOL-u otvoren put za stjecanjem većinskog udjela.

Dionica Ine očekivano je bila hit dana na zagrebačkoj burzi.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

'Više od polovine prometa burze je promet dionicom Ine', kazao je član uprave zagrebačke burze Tomislav Gračan.

Prodane su 1.734 dionice na zagrebačkoj i samo 18 na londonskoj burzi. Daleko od dovoljnog da MOL stekne većinski udio u Ini. Je li danas kupovao još se ne zna.

'Sve transakcije koje su sklopljene mi ćemo vidjeti tek za tri dana', kaže Gračan.

Analitičari smatraju da su veliki igrači poput MOL-a i mirovinskih fondova danas mirovali.

'Sudeći po transakcijama uglavnom se tu radilo o manjim paketima tako da mi sada ne možemo znati tko je iza tih transakcija, ali ne možemo reći da je bilo većih paketa u igri', ustvrdio je Goran Vorkapić iz Investicijskog sektora Centar banke.

Ni cijena Inine dionice nije ukazivala na bitku. Prva je procijenjena na 4.360 kuna, što je za samo 160 kuna više nego prije blokade trgovanja. Odmah potom porasla je do 4.498 kuna, da bi pala na 3.835. Dan je završila na 4.080 kuna što je pad cijene od 7,14 posto.

'Cijena će ovisiti bilo plus ili minus o vijestima koje će doći', pojasnio je Vorkapić.

MOL za sada šuti. Predsjednik Nadzornog odbora Ine ne vjeruje da bi MOL-ovo stjecanje većinskog udjela bitno promijenilo sadašnje odnose dioničara.

'Već današnji ugovor, dioničarski ugovor, apsolutno daje svu vlast u Ini drugoj strani, konkretno MOL-u. Mislim da se u tom smislu moraju napraviti određene promjene kako bi se zaštitio interes države', kazao je Davor Štern, predsjednik NO INA-e.

Ako se MOL domogne većinskog udjela u Ini imat će i skupštinu dioničara na svojoj strani. Povoljan dioničarski ugovor Vladi tada ostaje i jedino rješenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene