Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprodaja dionica

Nastavlja se dramatičan pad burzovnih indeksa, zlato jedino utočište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se dramatičan pad burzovnih indeksa i rasprodaja dionica.

Ulagače zabrinjavaju vijesti o usporavanju globalnog rasta. Sve je veći strah da vodeća svjetska gospodarstva ponovno padaju u recesiju. Sigurno utočište ulagačima je zlato pa su cijene zlata premašile tisuću i 800 dolara za uncu ili 59 tisuća dolara za kilogram. Švicarski franak ponovno jača u odnosu na euro, a unatoč nedavnom sniženju rejtinga, veoma su tražene i američke državne obveznice.

Pročitajte i ovo Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske Slika nije dostupna Nakon pada kreditnog rejtinga SAD-a Prijeti kolaps: Otvaranje burzi očekuje se sa strahom...

'Bojimo se recesije, svjetske recesije i plašimo se nesigurnosti koja je zapravo pokreće. Tržište korporativnih obveznica je presušilo i banke si više međusobno ne vjeruju. Političari moraju djelovati veoma brzo kako bi prekinuli nesigurnost koju su stvorili', smatra Robert Halver, burzovni analitičar.

Ali na zapadu optimizma nema. Objava prognoze jedne od vodećih svjetskih financijskih tvrtki Morgan Stanleyja da su najrazvijenije zemlje svijeta na rubu nove recesije bila je znak za početak rasprodaje dionica.  Ovakve vapaje s burzi političari čini se ne čuju. U pitanje je doveden europski paket pomoći Grčkoj dogovoren u srpnju. Nakon što je Atena pristala na zahtjev Helsinkija da gotovinskim pologom jamči za finski udio u paketu, isti su tretman zatražile Austrija, Nizozemska, Slovačka i Slovenija.

Euro je odmah nastavio pad u odnosu na švicarski franak.
Sigurno utočište ulagačima je zlato. Unatoč nedavnom sniženju rejtinga, veoma su tražene i američke državne obveznice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene