Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nafta postavila novi rekord - preko 147 dolara za barel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nafte u petak su postavile novi rekord, prešavši 147 dolara za barel, nakon što su rast napetosti između Zapada i Irana te potencijalni napadi na naftne instalacije u Nigeriji, kao i najava štrajka na naftnim poljima u Brazilu, ulagačima dali opravdanje za vraćanje na tržište energenata, izvijestili su američki mediji.

Rast cijena nafte nije samo povećao zabrinutost da će cijene benzina u SAD ostati na iznad 4 dolara za galon, na što se američki vozači nikako ne uspijevaju naviknuti, već i da će cijena grijanja iduće zime biti puno veća.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna DOSEGLI SMO 'DNO' 'Dodatnim padom cijena nafte ruši se Pariški sporazum i cijela strategija EU'

Terminske transakcije (futures) za lož ulje na robnoj burzi u New Yorku (NYMEX) također su postigle rekord, sa 4.15 dolara za galon, a cijene prirodnog plina također su zabilježile oštar rast.

Laka nafta za isporuke u kolovozu poskupila je za 4.69 dolara za barel na početku trgovanja na NYMEX-u, nakon što je u jednom trenutku zabilježila apsolutni rekord od 147.27 dolara za barel.

Sirova nafta pojeftinila je za gotovo 10 dolara u posljednja dva dana, no vratila se za više od pet dolara u četvrtak, nakon rasta napetosti na Bliskom istoku i poremećaja u isporukama nafte iz Nigerije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene