Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći pad u povijesti?

Nafta pala za 12 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nafte u srijedu su zabilježile jedan od najvećih dnevnih padova u povijesti, nakon što je neočekivano veliki porast zaliha u SAD-u razuvjerio ulagače da nafta u dogledno vrijeme može ostvariti trajniji rast.

Američka sirova nafta za isporuke u velječi pala je za 5.95 dolara ili 12.3 posto, na 42.63 dolara za barel, dan nakon što je tijekom trgovanja na burzi u New Yorku, NYMEX prešla prag od 50 dolara. Pad zabilježen u srijedu najveće je postotno opadanje cijene od 24. rujna 2001., u tjednu velikog pojeftinjenja nafte nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara Ilustracija Pod okupacijom od 2015. Ukrajina ponovno zauzela naftne platforme blizu Krima: "To je od strateške važnosti"

>> Nafta prvi puta preko 140 dolara, Dow Jones pao više od 300 bodova

Pad cijene gotovo je poništio više od tjedan dana rasta koje je podigao naftu s razine od ispod 40 dolara. 'Da bi se nafta stvarno oporavila, morat ćemo vidjeti jačanje realne ekonomije, a ne samo pričanje o tome', ocijenio je Stephen Schork, urednik publikacije naftne industrije The Schork Report.

Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je u srijedu da su zalihe sirove nafte rasle za 6.7 milijuna barela u tjednu zaključno s 2. siječnja. To je povećanje daleko premašilo prognoze stručnjaka o rastu od 1.5 milijuna barela, prema istraživanju tvrtke Platts.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene