Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Murdoch kupio Dow Jones & Co.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijski magnat Rupert Murdoch ostvario je svoj dugo željeni cilj, uspio je osigurati dovoljno podrške od duboko podijeljene obitelji Bancroft kako bi kupio Dow Jones & Co., izdavača The Wall Street Journala i jednog od najcijenjenijih izvora informacija u svijetu za pet milijardi dolara, izvješćuju u srijedu mediji u SAD.

Za Murdocha, kupnja Dow Jonesa predstavlja točku na i u dugogodišnjem građenju njegove News Corpooration u medijsko carstvo vrijedno 70 milijardi dolara, koje uključuje više od 100 dnevnih listova diljem svijeta, satelitske programe, TV mrežu Fox, popularni internetski portal za kontakte MySpace i mnoge druge dijelove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wall Street ponovo u padu Slika nije dostupna Dow Jones narastao za 400 bodova

U kombinaciji s planiranim početkom emitiranja Fow business news kanala u listopadu, kupnja Dow Jonesa čini Murdocha jednom od najimpresivnijih figura u pokrivanju poslovnih vijesti u SAD, a možda i u svijetu, ocjenjuje The New York Times (NYT).

To će također u američkoj nacionalnoj politici dati veći utjecaj
vlasniku čija izdanja često odražavaju njegove konzervativne političke stavove, dodaje NYT, list koji je konkurentski i na suprotnoj strani političkog spektra u odnosu na Murdocha.

Kupoprodaju su u utorak navečer odobrili upravni odbori obiju
kompanija - Dow Jones & Co. i News Corp.

"Murdoch zauzeo Wall St. Journal u udaru od 5 milijardi dolara", naslov je The Washington Posta.

Pogodba stavlja vodeći američki financijski list u ruke 76-godišnjeg mogula čije bi News Corp. uskoro mogla postati najveća medijska kompanija na svijetu, navodi Post, nabrajajući medije u Murdochovu vlasništvu, uključujući i "britanske tabloide koji tiskaju fotografije žena u toplessu".

The Wall Street Journal u srijedu na tri stranice iznosi opširnu
genezu Murdochove operacije preuzimanja Dow Jonesa, kroničara gospodarskih zbivanja u SAD-u i svijetu sa 125-godišnjom tradicijom, započetu navodno prije 10 godina slanjem emisara disidentima u obitelji Bancroft, koja je vlasnik 64 posto dionica s pravom glasa.

Završna faza operacije odvijala se u posljednje dvije godine
prikupljanjem informacija o poslovanju Dow Jonesa, dogovaranjem poteza s vodećim figurama na Wall Streetu, a ovoga proljeća Murdoch je pronašao 'partnera za ples' u članu uprave čija se strategija oslanjala na silaznu putanju poslovanja s novinama a kojem će pripasti velika premija od prodaje, navodi WSJ.

"U nadmetanju su sudjelovali obiteljski povjerenici koji su sjedili na više stolica, ugledni pravnici koji su savjetovali obitelj, ali čije su tvrtke radile za News Corp. tri godine ranije i vlasnici koji su se hrvali sa savješću oko prodaje onoga što mnogi smatraju javnim dobrom", ističe WSJ, u kojem se većina novinara protivila prodaji Murdochu, strahujući za nezavisnost uređivačke politike i svoja radna mjesta.

Murdoch je u travnju Bancroftima ponudio 60 dolara po dionici Dow Jones & Co., kada se njome trgovalo po 36. U utorak, kada su vlasnici 32 posto dionica među Bancroftima pristali na prodaju, dionica je na newyorškoj burzi premašila 57 dolara. Iako nije želio podizati plafon od 60 dolara, Murdoch je na kraju pristao platiti Bancroftima troškove financijskog i pravnog konzaltinga od oko 40 milijuna dolara, pa će ga
na kraju dionica koštati oko 62 dolara, izračunali su u NY Timesu.

Obitelj Bancroft čine nasljednici Jessiea Waldrona Barrona, koji je 1902. kupio tvrtku od Charlesa Dowa i Edwarda Jonesa, osnovanu 20 godina ranije.

Oko 30 članova u tri ogranka obitelji, vlasnici su kontrolnog paketa dionica, no osam najstarijih rođaka držalo je većinu vlasti i bogatstva. 

Na kraju su prevagnuli oni mlađi u obitelji, koji će imati
mnogo veću korist od prodaje nego što su to mogli od podjele dividendi, u prosjeku oko 20 milijuna dolara na godinu.

"To je tužno. Probdjeli smo noć. Stajali smo uz naslagane primjerke Journala i pili viski", rekao je jedan anonimni veteran iz redakcije WSJ kojeg citira The New York Times.

"Loše je za Dow Jones i za američko novinarstvo što se obitelj
Bancroft nije mogla oduprijeti velikodušnoj ponudi Murdocha", kazao je James Ottaway, bivši direktor Dow Jonesa i jedan od velikih dioničara. 

Izrazio je nadu da će Murdoch održati obećanje i sačuvati integritet The Wall Street Journala.

New Corp. se u pogodbi suglasila da jednog člana obitelji Bancroft imenuje u svoj upravni odbor i osnuje odbor za zaštitu neovisnosti novinara Dow Jonesa, ističe među inim The Wall Street Journal. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene