Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazna statistika

Na dnu smo po svemu bitnome, ali smo najbolji na svijetu po pitanju malarije?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća prednost u konkurentnosti Hrvatske na svjetskoj razini je činjenica da malarija i HIV ne utječu na naše poslovanje.

Po tome je Hrvatska u svijetu na prvom mjestu. Najveći nedostaci konkurentnosti Hrvatske su razina i učinak poreza (na 140. mjestu), troškovi poljoprivredne politike te pravni okviri za strana ulaganja. Što se tiče percepcije gospodarstvenika najproblematičniji faktori za poslovanje u Hrvatskoj su niska učinkovitost javne uprave, korupcija, nestabilna politika i porezne stope.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Slika nije dostupna NA 74. MJESTU U SVIJETU Zabrinjavajući podaci: Hrvatska mora hitno poboljšati 3 važne stvari

Na svjetskoj rang ljestvici konkurentnosti koju izrađuje Svjetski gospodarski forum Hrvatska je u 2011. napredovala za samo jedno mjesto te između 142 zemlje zauzima 76. poziciju.Uvjerljivo najkonkurentnija je Švicarska, a od zemalja u hrvatskom okruženju Češka je 38.,  Mađarska 48., susjedna Slovenija 57., a ispred nas je i Crna Gora na 60. mjestu. Srbija i Bosna i Hercegovina su iza Hrvatske.

No ono što najviše zabrinjava je podatak da je Hrvatska pri samom dnu ljestvice po razini i učinku poreza i po pravnom okviru za ulaganja. Veliki nedostatak je neproduktivnost javnih rashoda.  'Mi smo negdje na dnu ljestvice, a na razini nas drži infrastruktura, ceste i telekomunikacija dok nas institucije i tržište rada vuku prema dnu', kazao je Ivica Mudrinić.

'Problem je što se ne provode reforme javne uprave. Politička volja formalno postoji i ona je deklarirana kao takva međutim svi su svjesni da poduzimanje takvih reformi u izbornoj godini kao što je ova može dovesti do nepopularnih poteza', istaknuo je Žarko Primorac, ekonomski analitičar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene