Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam iz Južne Amerike

Može li Brazil spasiti hrvatska brodogradilišta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija boravi u Brazilu gdje dogovara suradnju između dviju zemalja.

Brazil bi mogao u hrvatskim brodogradilištima graditi brodove i dijelove za plinske i naftne platforme, najavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Braziliji nakon razgovora sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija Akcija brazilske policije Borba protiv trgovine oružjem Velika akcija brazilske policije: Razotkrili ilegalno oružje iz europskih zemalja vrijedno 225 milijuna eura, među njima i Hrvatska

Za Hrvatsku su zanimljivi, rekla je, "projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru".

Dogovorena je i završna verzija Memoranduma o razumijevanju, kao i preuzimanje aktivne uloge za realizaciju toga projekta na razini zamjenika ministara vanjskih poslova, kaže se u priopćenju ministarstva.

To znači, rekla je Pusić, da bi hrvatski brodograditelji došli u Brazil ne samo na potpisivanje općeg okvira suradnje u brodogradnji kroz Memorandum o razumijevanju, nego i na konkretne razgovore s potencijalnim brazilskim naručiteljima, brodarima.

"Brazil do 2020. planira izgraditi oko 500 brodova. To ne može sam i zato su mu hrvatski brodograditelji posebno zanimljivi", rekla je Pusić.

Brodosplit: Možete nam podmetati koliko god hoćete, ali mi ćemo uspjeti

S brazilskim ministrom obrane Jacquesom Wagnerom Vesna Pusić je razgovarala o mogućnostima treninga pilota helikoptera u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u treningu za mirovne misije UN-a, s obzirom na to da u Brazilu postoji centar za trening vojnika za mirovne misije.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o prezentaciji hrvatske vojne industrije u travnju na velikom sajmu vojne industrije u Brazilu, te o mogućnosti da se za brazilske potrebe uniforme šivaju u Hrvatskoj. U hrvatskome je izaslanstvu i general Milan Knežević, član uprave državne tvrtke za uvoz i izvoz oružja RH Alana.

Ministrica vanjskih poslova Pusić boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Kolumbiji i ondje se sastati s Juanom Carlosom Pinzonom Buenom, kolumbijskim ministrom obrane i Jimmyem Chamorrom, senatorom i predsjednikom Odbora za vanjske odnose kolumbijskoga Senata, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja jer Hrvatska još od 2009. u Kolumbiji sudjeluje u projektima humanitarnog razminiranja uz potporu MVEP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene