Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit G20

MMF i Svjetska banka pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka su pozdravili suglasnost čelnika najvećih svjetskih gospodarstava, postignutu na summitu Skupine G-20 u Washingtonu, oko plana akcije za prevladavanje financijske krize i izvlačenje globalnog gospodarstva iz jednog od najtežih opadanja u više desetljeća.

Čelnici Skupine G-20, koja okuplja industrijalizirane zemlje i nova gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila i Južne Koreje, po završetku summita su najavili poduzimanje niza hitnih i dugoročnih mjera za stabiliziranje financijskog sustava, poticanje domaće potražnje, pomoć novim gospodarstvim i zemljama u razvoju pogođenim krizom, te za jačanje regulatornog okvira. Ujedno su najavili održavanje drugog summita do 30. travnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Zatvoren G20 summit Izglasana deklaracija Završio je summit G20: Svijet iznenadilo slaganje Rusije i SAD-a Slika nije dostupna Sve snažniji pritisak na Putina 'Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak'

Čelnici G-20 iskazali su predanost da se MMF-u, Svjetskoj banci i drugim međunarodnim financijskim institucijama osiguraju dovoljna sredstva da nastave igrati svoju ulogu u prevladavanju globalne krize.

Japan je zasebno obznanio spremnost da MMF-u posudi 100 milijardi dolara, a japanski premijer Taro Aso pozvao je Kinu i bogate zemlje Zaljeva da učine isto. 

>> Summit G20 - 'Ne podižite trgovinske barijere'

Generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pozdravio je ishod dvodnevnog summita u Washington, nazivajući usuglašeni plan akcije 'značajnim korakom međunarodne zajednice, prema jačoj suradnji usmjerenoj rješavanju globalne financijske krize i podršci kapacitetima MMF-a da pridonese tim naporima'.

Zajedničko priopćenje G-20 daje MMF-u središnju ulogu kod odgovora na krizu kao i kod predlaganja kako reformirati svjetska financijska tržišta, naglasio je Strauss-Kahn.

Globalna zastupljenost na summitu u Washingtonu, po njegovim riječima, pokazuje da 'novi svjetski ekonomski poredak koji se razvija, ima više dinamike i širu uključenost nego i jedan viđen do sada'.

Strauss-Kahn je posebno naglasio kako je važna predanost sudionika summita da se 'prihvaćeni akcijski plan energično i u cjelosti provede'.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick je ocijenio kako je najvažnije da nakon zaključaka summita uslijedi akcija, ističući da građani od svojih čelnika očekuju 'globalni, koordiniran i brz odgovor' na krizu.

On je ocijenio korakom naprijed, da se čelnici razvijenih gospodarstava sastaju s čelnicima rastućih ekonomskih sila, ali je upozorio da niti najsiromašnije zemlje u razvoju ne smiju biti zaboravljene.

'Godišnja pomoć do 100 milijardi dolara najsiromašnijim zemljama, samo je kap u moru u usporedbi sa bilijunima dolara koji se sada koriste za financijsko spašavanje u razvijenom svijetu', upozorio je Zoellick.

On je naglasio da će Svjetska banka nastaviti pružati svoje financiranje, ideje, inovativne proizvode i partnerstvo kako bi pomogla zemljama u razvoju, te dodao kako je ohrabren predanošću čelnika G-20 da Svjetskoj banci osiguraju dovoljna sredstva za ispunjavanje tih zadaća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene