Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Potrebna kombinacija i bolja usklađenost fiskalne i monetarne politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da su za održavanje vanjske ravnoteže Hrvatske na području konkurentnosti eksternog sektora nužne nove politike, drugačiji "policy mix", kombinacija fiskalne i monetarne politike, te njihova znatno bolja usklađenost.

Govoreći na međunarodnom znanstvenom skupu "Inozemni dug Hrvatske - nastanak - stanje - perspektiva - upravljanje" predsjednik Mesić je upozorio da najveći strukturni problem u hrvatskom gospodarstvu predstavljaju tzv. vanjske neravnoteže - visoki i rastući deficit vanjske trgovine i platne bilance, te iznimno visoka inozemna zaduženost Hrvatske, a ujedno je pogoršana međunarodna konkurentnost hrvatske ekonomije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Umjetničke izvedbe hrvatskih političara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Svega smo se nagledali Umjetničke izvedbe naših vodećih: Jesu li bolji plesači, pjevači ili političari?

"Zbog svega toga potrebno je da s ovoga skupa ode jasna poruka da hrvatska ekonomska znanost i struka imaju odgovore na problem upravljanja vanjskim dugom, te ostvarivanja bržeg ekonomskog razvitka Hrvatske, u uvjetima globalizacije i trenutačno nepovoljnih kretanja svjetske privrede", istaknuo je predsjednik Mesić na skupu koji je u organizaciji tvrtke Rifin okupio istaknute ekonomske stručnjake.

S tim u vezi naveo je podatke da je inozemni dug Hrvatske krajem prošle godine iznosio čak 32,9 milijardi eura, što je 12,5 posto više u odnosu na kraj 2006. Porast vanjskog duga usporen je mjerama centralne banke, ali još uvijek je više nego dvostruko brži od očekivanog rasta BDP-a (oko 4,5 posto), pa se može očekivati daljnji rast njegovog udjela u BDP-u.

"Pretpostavljam da bi centralna banka mogla pojačati svoje napore u primjeni mjera kontrole inozemnog zaduživanja kako bi one postale efikasnije", napomenuo je.

Hrvatska je lani zabilježila rekordni deficit vanjske trgovine, u iznosu od 9,8 milijardi eura, što je činilo oko 26 posto BDP-a. Trendovi izvoza i uvoza pokazuju da struktura hrvatskog gospodarstva nije konkurentna.

Deficit tekućeg dijela platne bilance u prošloj godini, prema očekivanjima HNB, mogao bi iznositi 8,6 posto BDP-a.

Visoke stope ekonomskog rasta, smanjenje deficita platne bilance i inozemne zaduženosti nisu mogući bez unapređivanja međunarodne konkurentnosti hrvatske privrede i bržeg rasta izvoza od uvoza, napomenuo je.

S tim u vezi istaknuo je kako snažan tečaj kune - aprecijacija tečaja hrvatske valute početkom ove godine - izaziva veliku zabrinutost u određenim sektorima hrvatske privrede, posebice u hrvatskoj industriji i kod izvoznika.

"Želio bih vjerovati da će Hrvatska narodna banka biti u stanju rješavati poteškoće sa kojima se ove godine suočava hrvatsko gospodarstvo, posebice izvoznici roba (industrija) i usluga (turizam)", rekao je Mesić.

Zaključio je da su za održavanje vanjske ravnoteže Hrvatske, na području konkurentnosti eksternog sektora nužne su nove politike, drugačiji "policy mix", kombinacija fiskalne i monetarne politike, te njihova znatno bolja usklađenost.

Dr. Gordan Družić rekao je da hrvatski inozemni dug nije stvoren preko noći te da dio hrvatskih ekonomista, koje se rado naziva "katastrofičarima", a u posljednje vrijeme i populistima, godinama upozorava na zabrinjavajuće trendove glede inozemnog zaduživanja.

No, za Hrvatsku niti jedan problem, posebice razvoja, ne bi trebao biti velik. Potrebni su 'samo': dobar makroekonomski okvir, organizirana država u kojoj funkcioniraju institucije sustava i vizija odnosno strategija razvoja, istaknuo je Družić.

Dr. Guste Santini rekao je da je "i pored tmurne slike koju pruža hrvatsko gospodarstvo" optimist. Međutim, potrebno je preispitati postojeću ekonomsku politiku i ukazati gdje je pogreška, kako bi imali utemeljenu osnovu za definiranje moguće koncepcije i strategije razvoja. Tek kada imamo koncepciju i strategiju razvoja možemo govoriti o taktikama i operativnoj ekonomskoj politici, kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene