Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merrill Lynch objavio rekordni gubitak - gotovo 10 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća američka brokerska kuća Merrill Lynch objavila je najveći kvartalni neto gubitak u povijesti od 9.91 milijardi dolara iz četvrtog kvartala poslovne 2007. godine, nastavljajući niz rekordnih, po iznosu neprognoziranih, gubitaka financijskog sektora na Wall Streetu.

Rekordni gubitak je, kao i kod ostalih financijskih divova s Wall Streeta, generiran velikim otpisom imovine u iznosu od 16.7 milijardi dolara, nastalim uslijed krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita.

Pročitajte i ovo Wall Street (Foto: AFP) Najveći pad "Najstrašniji dan u povijesti Wall Streeta": Krah na američkoj burzi uzdrmao svijet Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste

Objavom gubitka, Merrill Lynch se pridružio investicijskim kućama Morgan Stanley i Bear Stearns koje su također objavile velike gubitke iz četvrtog kvartala 2007. godine i najvećoj američkoj banci Citigroup, koja je u utorak objavila neto gubitak od gotovo 10 milijardi dolara u istom razdoblju, također najveći u povijesti.

Veliki otpis imovine nastao je uslijed usklađenja cijena
vrijednosnica nastalih od drugorazrednih hipotekarnih kredita. U nastaloj kreditnoj krizi, u kojoj korisnici drugorazrednih
hipotekarnih kredita nisu u mogućnosti otplaćivati dugove, tako su srezane vrijednosti financijskih instrumenata koji su komponirani od njih.

Merrill Lynch smanjio je vrijednost tih vrijednosnica za 11.5
miljardi dolara.

Sve je to u Merrill Lynchu dovelo do neto gubitka od 9.91 miljardi dolara ili 12.01 dolara po dionici, dok su analitičari predviđali tri puta manji gubitak.

U istom razdoblju prethodne godine neto dobit je bila ostvarena u iznosu od 2.3 milijarde dolara ili 2.41 dolara po dionici.

Novi glavni direktor Merrill Lyncha, John Thain koji je na tom mjestu od prije mjesec dana kada je naslijedio dugogodišnjeg glavog direktora Stan O'Neala, smijenjenog upravo zbog velikih gubitaka, nazvao je taj najveći kvartalni gubitak neprihvatljivim te izjavio kako zadnjih tjedana rade na dobroj likvidnosti i kvalitetnoj bilanci.

Također je izjavio da će osnažiti upravljanje rizicima u kompaniji, te da nisu planirali značajniji broj otpuštanja među svojih 64.200 zaposlenika.

Merrill Lynch je osigurao gotovo 13 milijardi dolara svježeg
kapitala, uglavnom od stranih investitora iz Singapura, Južne Koreje i Kuvajta.

Cijena dionice je nakon objave gubitaka pala dodatnih 7 posto u jutarnjem trgovanju na newyorškoj burzi NYSE, dok je u odnosu na prošlogodišnju najvišu vrijednost od 98.68 dolara sada je njezina cijena prepolovljena i iznosi oko 51 dolar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene