Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbija razgovor s radnicima Diokija

Linić ne odustaje od ideje da ograniči minuse na tekućim računima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od prijedloga ograničenja minusa na tekućim računima građana. Komentirao je i situaciju u Diokiju, predstečajne nagodbe, izglede za rast...

Vlada će nastojati što prije završiti priču oko Diokija jer ima jednog potencijalnog ulagača koji bi preuzeo odgovornost ponovnog pokretanja proizvodnje, a sa sindikatima nema potrebe razgovarati dok se ne riješi predstečajna nagodba, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Vrijeme u Hrvatskoj; ilustracija - 3 Udar ledene fronte VIDEO Temperaturni šok i snježne pahulje zatekle Hrvatsku: Vatrogasci imali pune ruke posla Slika nije dostupna Mršavo, ali u plusu VIDEO HNB predviđa: Iduće godine Hrvatska izlazi iz krize

>> Radnici Diokija upali u upravnu zgradu i istjerali direktora!

Dioki je priča koja traje predugo, u kojoj je Vlada već previše dala i u kojoj se pravima radnika dovoljno bavila, kazao je Linić odgovarajući na konferenciji za novinare po završetku ProInvesta na novinarski upit kako komentira akciju radnika koji su danas blokirali upravnu zgradu Diokija na zagrebačkom Žitnjaku.

Upitan za komentar kaznene prijave koju je Udruga Franak podnijela Državnom odvjetništvu (DORH) protiv Hrvatske narodne banke (HNB), Linić je rekao kako je to njihovo pravo.

>> Sve zbog kredita: Udruga Franak prijavila Hrvatsku narodnu banku

Vlada pak već četiri mjeseca s HNB-om dogovara kako riješiti zaštitu građana u odnosu s poslovnim bankama. Već ovog tjedna vidjet ćemo što je Ministrstvo financija predložilo vezano uz ograničavanje kamatnih stopa na neke kredite, obračun kamata, zateznih kamata i slično, najavio je ministar financija.

Linić o ograničavanju minusa na tekućim računima

Nije želio iznositi detalje, no na opetovane novinarske upite potvrdio je da Ministrstvo financija ostaje pri prijedlogu da se dopušteni minus građana po tekućem računu ograniči na jednu prosječnu plaću te da se to uredi posebnim ugovorom građana s bankom kako banka uvjete ne bi mijenjala 'preko noći'.

Na upit što se u Hrvatskoj čini pogrešno, jer je Srbija izašla iz recesije, a mi ne, ministri su kazali da je i u Srbiji rano govoriti o konačnom završetku recesije. Linić je pritom ponovio da hrvatska Vlada ne odustaje od svoje projekcije gospodarskog rasta od 0,7 posto u ovoj godini.

To, uz ostalo, temelji na očekivanom rastu izvoza u EU nakon 1. srpnja, ali i činjenici da Hrvatska malo što proizvodi za svoje potrebe, a da relativno brzo može povećati proizvodnju, primjerice u energetici i prehrambenoj industriji.

Komentirao je i tijek predstečajnih nagodbi nekih od najvećih hrvatskih građevinara, podsjetivši da je npr. Dalekovod pred uspješnim dovršetkom tog postupka. Konstruktor i Nexe grupa pak ovise o bankama koje u tim tvrtkama imaju ogromne plasmane, a Linić kaže da će, ako banke prihvate ponuđena rješenja, država samo inzistirati na dokapitalizaciji tih tvrtki od strane novog vlasnika.

No, Linić ne vjeruje da će ta dva postupka biti gotova tijekom ovog mjeseca.

Grčića zanima tko je sudjelovao u anketi Ernst&Younga

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić komentirao je istraživanje tvrtke Ernst&Young po kojoj je Hrvatska pri vrhu po percepciji korupcije u gospodarstvu.

>> Porazno: Slovenija prva, Hrvatska treća najkorumpiranija zemlja!

Rekao je kako je anketa provedena kroz pet ciklusa Proinvesta, a na kojima je u prosjeku sudjelovalo 300 do 450 etabliranih poduzetnika, pokazala da oni imaju posve obrnutu percepciju, pa da ne zna koji su to poduzetnici sudjelovali u istraživanju tvrtke Ernst&Young.

Ocjenjujući rezultate akcije ProInvest, Grčić je izrazio zadovoljstvo te najavio njezin nastavak i iduće godine. Ujedno je najavio da će uskoro biti izrađen katalog investicijskih projekata koje će Vlada predstaviti u nekoliko velikih europskih centara potencijalnim stranim ulagačima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene