Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guverner se obrušio na banke, ali..

Rohatinski se obrušio na banke: Vršili ste pritisak na HNB!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u svom obraćanju se obrušio na banke koje su, prema njegovim riječima, pokušale vršiti pritisak na HNB tako da su kredit državi uvjetovali pritiskom Vlade na HNB. Banke su namjeravale sa središnjom bankom dogovarati tečaj.

Rohatinski je ispričao da su banke tražile ukidanje ograničenja plasmana kredita, smanjenje kunske pričuve na 50 posto, osiguranje kamatne stope na Tržištu novca da ne prijeđe razinu od 10 posto te zajedničku tečajnu politiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slabljenje kune Kuna slabi jer nema stranih investicija Slika nije dostupna Devalvacija kune 'Stabilnost kune će biti očuvana, imamo dovoljno municije za to'

Istup čelnika Zagrebačke banke Franje Lukovića, po mišljenju Rohatinskog, povezan je s željom da se ukinu ograničenja na plasman kamate. Što se tiče antirecesijskih mjera predloženih od strane Ekonomskog instituta, Rohatinski je rekao da se ne radi o antirecesijkom programu, nego o mjerama koje su usredotočene na financijski sutav.

>> Devalvacija: Kao da umjesto 12 primite 11 plaća

Bez obzira na inozemne vlasnike riječ je o hrvatskim bankama koje ne mogu poslovati ne vodeći računa o stanju ekonomije zemlje, komitentima i cijelom financijskom sustavu. Taj interes mora biti dominantan u odnosu na neke drugačije interese njihovih matičnih banaka, rekao je guverner. Naveo je i kako devizna potraživanja banaka, koja su krajem siječnja iznosila 7,6 milijardi eura, u postojećim uvjetima moraju biti jedinim značajnim dijelom stavljena u funkciju održavanja stabilnosti financijskog sustava. Banke to ne mogu učiniti bez odgovarajućih mjera HNB-a, rekao je Rohatinski izvijestivši i o današnjim mjerama središnje banke kojima se utječe na tečaj i osiguranje likvidnosti.

Tako je danas donesena odluka o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja sa 25 na 20 posto, čime je bankama osigurano 1,25 milijardi eura, HNB je danas ponovno intervenirala na deviznom tržištu i bankama prodala 185 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,44 kune za euro, a na repo aukciji banke su tražile 8,5 milijardi kuna, a odobrena im je polovica tog iznosa (4,25 milijardi kuna).

Garantirati se ne može ništa, ali mi ćemo sve učiniti da iz ove situacije izađemo živi i što manje ranjivi, rekao je Rohatinski, naglasivši da je stabilnost tečaja pretpostavka stabilnosti cijeloga financijskog sustava i održavanja normalnoga ekonomskog života u zemlji.

'Nema garancije da ćemo u tome uspjeti, ne ovisi puno toga o HNB-u, čak ni o svim akterima u Hrvatskoj već i o vanjskim činiteljima, ali Hrvatska ima dovoljno znanja i resursa da pametnom politikom riješi sve probleme', kaže Rohatinski. Guverner kaže da su protekla dva mjeseca pokazala da se nismo puno pomakli i što se bude više čekalo da će se MMF sve više nametati sam po sebi kao neko rješenje.

>> Zašto kod nas kamate padaju, a u ostatku Europe padaju?

Kad je riječ o kamatnim stopama guverner je dodao da je objektivno teško očekivati da kamate na kredite neće rasti.
'Nisam socijalno neosjetljiv, ali mnogo se veća zaštita dužnika postiže sprečavanjem deprecijacije tečaja, a ne rastom kamatnih stopa. Ne stoje tvrdnje da bi deprecijacija tečaja mogla stati na deset posto', upozorio je Rohatinski.

Osvrćući se na špekulacije o deprecijaciji kune i to s dvoznamenkastim brojkama, Rohatinski je poručio kako 'teško da bi ona stala na 10 posto, jer kad se jednom pusti duh iz boce teško se može zadržati'. Tečaj se ili brani ili ga se pušta, nema sredine, poručio je.

Guverner je i danas ponovio kako ekonomska politika koju je potrebno provoditi u ovoj, a vjerojatno i u sljedećoj godini, znači politiku zaustavljanja rasta domaće potrošnje, promjene u njenoj strukturi i štednju na svim razinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene