Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupljenje struje ove godine

Kosor: HEP ostvaruje dobit pa struja neće puno poskupjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP u prvih nekoliko mjeseci ove godine bilježi dobit od oko 900 milijuna kuna izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

S današnjim danom dugovanja HEP-a su oko 200 milijuna kuna, izjavila je Kosor. 'Danas smo dobili rezultate HEP-a, gdje HEP bilježi dobit od nekih 900 milijuna kuna za ovih prvih nekoliko mjeseci, a s današnjim danom oko 200 milijuna kuna dugovanja', izjavila je Kosor koja je, nakon što je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potpisala sporazum o suradnji dviju sestrinskih stranaka, odgovarala i na pitanja novinara o rješavanju problemu nelikvidnosti.

Pročitajte i ovo Kiše donijele poplave i jeftiniju struju - 6 Proradile hidroelektrane Kako je Hrvatska zbog jedne stvari koja je mnogima donijela nevolje od velikog uvoznika postala - izvoznik struje Slika nije dostupna Premijer Plenković "Otkup Ine prodajom dionica HEP-a je najbrži i najčišći i državi omogućuje kontrolu procesa"

To potvrđuju i u HEP-u u kojem kažu da je razlika između prihoda i rashoda HEP-a u prva četiri mjeseca iznosila 904 milijuna kuna. U prva četiri mjeseca ove godine prihodi HEP-a bili su blizu pet milijardi kuna, dok su rashodi bili 900 milijuna kuna manji, kažu izvori u HEP-u.

U HEP-u taj dobar rezultat objašnjavaju dobrom hidrološkom situacijom i time većom proizvodnjom iz hidroelektrana, što je omogućilo i da se manje koristi skupi mazut u termoelektranama. No, dolaskom ljeta vjerojatno će biti i manje vode, pa će se više morati koristiti mazut, kažu u HEP-u.

>> Kosor o Dodiku: Političare se procjenjuje po djelima

>> HDZ i HDZ BiH surađuju na afirmaciji BiH kao cjelovite države

>> Kosor: Nije izbrisan rok u kojem državne tvrtke trebaju vratiti dug

Ističu i kako su uspjeli smanjiti svoje obveze i one trenutno iznose oko 200 milijuna kuna. HEP je u vrijeme kada je u tu tvrtku došla nova Uprava (na čelu s Leom Begovićem) imao oko 750 milijuna kuna nepodmirenih obveza, sada je došao na 200 milijuna, kažu u HEP-u i napominju kako će se uskoro riješiti pitanje dugovanja.

'HEP je počeo uredno gospodariti sa svim svojim resursima', poručuju iz HEP-a i dodaju kako su dugovanja prema HEP-u trenutno na razini od oko 1,4 milijarde kuna.

'Na temelju najnovijih podataka, poskupljenje će biti manje nego se predviđalo, planiralo i tražilo', kazala je Kosor. Koliko bi 'poskupljenje struje koje će se dogoditi ove godine' moglo biti nije mogla reći, napominjući da se o tome još razgovara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene