Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremno čeka novu priliku

Konstruktor ne odustaje od posla u Crnoj Gori, lovu daju Kinezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski Konstruktor ne odustaje od 'posla stoljeća' u Crnoj Gori.

Predstavnik splitskog Konstruktora Milorad Pustahija je rekao da je osigurao iz komercijalnih izvora novac za gradnju autoputa Bar - Boljare i spreman je uključiti se u realizaciju, ukoliko propadnu pregovori crnogorske Vlade i grčko-izraelskog Aktor-HCH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori će trajati tri mjeseca Kinezima službena ponuda za 'posao stoljeća' Slika nije dostupna Zamijenio Đukanovića Lukšić i službeno mandatar Vlade Crne Gore

'Nismo odustali od tog posla, bez obzira što je ugovor raskinut, jer je cijena koju smo ponudili nedostižna za grčko-izraelski konzorcij. Ponuđen cijena je i nekolonijalna, što znači da smo iz nje izbacili ekstra profit', rekao je Pustahija.

Nakon što je Vlada Crne Gore početkom ožujka raskinula Koncesijski ugovor za gradnju autoceste, Pustahija je priopćio da hrvatski konzorcij nije 'stajao skrštenih ruku', već su njegovi predstavnici u međuvremenu počeli pregovore sa kineskom Exhim bankom o osiguravanju garancija, neophodnih za gradnju autoputa.

'Ukoliko europske multilateralne organizacije neće dati garancije, hoće kineska Exhim banka. Krenuli smo u pregovore s njima i dobili načelnu suglasnost da su zainteresirani da nas isprate, ukoliko propadne posao sa grčko-izraelskim konzorcijem', objasnio je.

Milo Đukanović razumije probleme hrvatskog konzorcija

Kineski ambasador u Podgorici Li Manchang je potvrdio je da je Exhim banka 'u principu' spremna surađivati sa hrvatskom kompanijom, ali da bi o detaljima trebalo razgovarati.

Milo Đukanović kazao je da su razlozi zbog kojih hrvatski konzorcij nije uspio osigurati tražene garancije dominantno objektivni, jer danas i najrenomiraniji investitori imaju problem sa bankarskim servisom svojih investicija.

'Hrvatskom konzorciju nije bilo lako da zatvori neophodne pretpostavke, bez čega se nije moglo ući u realizaciju posla", rekao je Đukanović, koji smatra da je konzorcij trebao imati više inicijative prema europskim financijskim institucijama, prije svega Europskoj investicijskoj banci.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene