Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura reakcija ne jenjava

Kakvu igru igra MOL s ponudom dionica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izdašna i neočekivana ponuda mađarskog MOL-a malim dioničarima Ine i dalje izaziva buru rekacija.

Postavlja se pitanje žele li zapravo izvršiti pritisak na Vladu oko kraja pregovora o plinskom biznisu ili im je plan prodati kompaniju nekom trećem. Ako im uspije plan Mađari će potpuno preuzeti Inu. No i do sada su imali upravljačka prava kao da su većinski vlasnici tako da je pitanje njihovog motiva za penjanje iznad 50 posto udjela trenutno najzanimljivije.

Pročitajte i ovo Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prodaja INA-e Tko će biti novi strateški partner? INA u trokutu između mađarskih, ruskih i američkih interesa Slika nije dostupna Kupiti ili ne dionice Ine? Reakcije kupaca i prodavača dionica Ine teško je predvidjeti

Predsjednik Josipović podsjeća kako bi sada Vlada trebala razmisliti o svojim potezima. 'Naravno, tu bi trebalo vidjeti može li Vlada i ima li strateškog interesa, te li bi li trebala nastojati da jednog dana većinsko vlasništvo Ine bude u hrvatskim rukama', kazao je predsjednik.

>> Josipović: Umjesto 'tko je jamio, jamio' uvesti 'ili plati ili vrati'

>> Popijač: Mol je nekorektan jer nije obavijestio Vladu

Vlada teoretski može objaviti kontra ponudu no ona bi morala biti ista ili barem malo jača od MOL-ove. Kako je prezadužena država u debelom minusu teško je očekivati da u kratkom roku može nabaviti 2,2 milijarde kuna koliko bi joj trebalo da spriječi MOL u preuzimanju Ine.

Čini se kako MOL ovu priču želi završiti što prije jer je dioničarima ponudio 2800 kuna što je puno veća cijena od one koju Ina trenutno ima na burzi, a to je 1711 kn. Sindikati Ine kažu da su oni kao i Vlada za ponudu MOL-a malim dioničarima saznali tek prekjučer.

Postoji i mogućnost da MOL ovim preuzimanjem želi učvrstiti svoju poziciju u pregovorima s Vladom o plinskom biznisu koji su u završnoj fazi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene