Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berba pred vratima

Evo kakve će posljedice Putinova zabrana ostaviti na kupce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Bruxelles dogovara kako će provesti mjere koje bi trebale pomoći proizvođačima voća i povrća koji ne mogu izvoziti na tržište Rusije, analitičari vjeruju kako će dio te robe ostati na tržištu. Za kupce bi to moglo značiti niže cijene, ali za proizvođače, dugoročno, donijelo bi štetu.

Za proizvođače voća i povrća koji neće moći izvoziti u Rusiju, Europska je komisija pripremila 125 milijuna eura pomoći. Koliko će od toga 'ubrati' hrvatski proizvođači, još se ne zna. 'Ne možemo napraviti nikakve procjene jer nemamo provedbene akte na temelju kojih će se određivati visina i korištenje naknade', kaže resorni ministar Tihomir Jakovina.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Slika nije dostupna Želi zabraniti uvoz Jabukama na Putina: Poljacima se Putin popeo na vrh glave

Iako se ne zna kako će se provesti, tri mjere, odnosit će se i na Hrvatsku - mjera povlačenja proizvoda koji će se potom donirati školama, bolnicama ili karitativnim ustanovama, zelena berba i neubiranje plodova.

No, te bi mjere mogle dovesti i do povećanog uvoza, drže analitičari. 'Robe će sigurno biti jeftinije. To je neminovno ako dođe veća ponuda. Kratkoročno će kupci od toga profitirati, ali dugoročno domaći proizvođači mogu izgubiti pa odustati od proizvodnje', kaže stručnjak za prehrambenu industriju, Stipan Bilić.

FOTO Ovako se Putinova osveta odražava na stanovnike Rusije

Mandarine, koju Hrvatska najviše i izvozi na tržište Rusije, na popisu nema. Zašto? 'Zato što ćemo o agrumima govoriti dalje u razradi mjera. Još ima dovoljno vremena da se poduzmu dodatni napori i plasiraju na europsko tržište', kaže ministar Jakovina.

Proizvođači iz doline Neretve tvrde - za to je kasno. Berba je pred vratima. 'Ostaje nam da se borimo sami za sebe, a za traženje novih tržišta je kasno', kaže proizvođač mandarina iz Opuzena Matko Babić.

Europska skladišta voća i povrća koje neće otići u Rusiju, sa 125 milijuna eura, pomagat će se do kraja studenoga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene